Expeditieblog (3): Campingvos

Dagblad van het Noorden gaat mee op de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit. Expeditieschip de Ortelius vertrekt 19 augustus vanaf Longyearbyen op Spitsbergen. Verslaggever Maaike Borst stapt aan boord van de Ortelius om de wetenschappers te volgen in hun zoektocht naar menselijke invloed in de verlaten wildernis.

Het is een schatje. De poolvos struint rond de camping van Longyearbyen. Enigszins op zijn hoede voor de enthousiaste kampeerders, maar nauwelijks bevreesd. De zomer loopt ten einde op Spitsbergen, veel vogels zijn al vertrokken, de eieren zijn op. De vos komt eens kijken wat de mensen hem te bieden hebben aan etensresten.

Eind augustus is hier een tijd van verandering. De zon gaat voor het eerst in maanden weer onder, ook al is het maar een paar minuten per nacht. Vannacht is een koude wind opgestoken die mijn tent deed klapperen en me samen met het licht en het ultradunne matje lang wakker hield. Ook is het gaan regenen.

Wij, de stoere poolexpeditieleden, zitten dus binnen in het verwarmde campinggebouw.

IJsbeerverhalen
De ervaren rotten vertellen prachtige verhalen over hoe hier vroeger in Longyearbyen nog geen blik bonen te koop was, hoe ze vlees te drogen hingen, voorraden meesleepten, kamp opzetten.

En natuurlijk komen de ijsbeerverhalen voorbij. Een vogelonderzoeker heeft ze een week geleden gezien in Ny-Alesund, het onderzoeksdorp ten noorden van Longyearbyen. Twee moeders met twee jongen die zich tegoed deden aan een walruskadaver.

,,Zo wil je wel ijsberen zien’’, zegt hij. ,,Als ze een volle maag hebben.’’

De zee-specialist die hier is om de zwemmende vleugelslak te bestuderen, denkt dat het gevaar wel meevalt. Meestal lopen beren gewoon weg, heeft hij gehoord. ,,Nee’’, zegt een oude rot in het poolonderzoek die er ooit een tegenkwam. ,,Een ijsbeer loopt je nooit voorbij.’’

Ik ben op Spitsbergen, voor het eerst van mijn leven, en natuurlijk wil ik naar buiten. Of eigenlijk naar boven, mijn natuurlijke neiging als ik in bergachtig gebied ben. Maar dit is geen gewoon gebied, dit is wildernis. In je eentje een stukje wandelen kan heel slecht aflopen.

Eten
De kans op een ontmoeting met een ijsbeer is hier bij Longyearbyen miniem. Toch is er twee jaar geleden een meisje op de berg bij de camping aangevallen. Hoe het met haar is afgelopen durf ik niet te vragen. Een studente stelt de voor de hand liggende vraag: waarom slapen we hier dan in tentjes?

Het is dubbel, zegt Frank van de camping. Hij gaat altijd met een geweer op pad en is nog nooit een beer tegengekomen. Soms denkt hij dat de gidsen het gevaar graag overdrijven. Maar door de klimaatverandering zoeken de beren wel naar andere manieren om aan eten te komen.

Net als onze schattige poolvos.

Ik volg het beestje voorzichtig rond het campinggebouw. In zijn dunne grijze zomervacht is hij maar zo groot als een stevige huiskat. Straks krijgt hij zijn prachtige dikke witte wintervacht, als hij tenminste genoeg eten kan vinden om de kou aan te kunnen.

De vos is het wilde roofdier waar ik het vandaag maar even bij laat. De opgezette ijsbeer in het Spitsbergen-museum niet meegerekend.

Bekijk hieronder hoe dicht de vos de expeditieleden durfde te naderen. Smartphone- en tabletgebruikers kunnen de video

bekijken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven