Expeditieblog (4): Het echte werk

Dagblad van het Noorden is mee op de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit. Expeditieschip de Ortelius vertrok 19 augustus vanaf Longyearbyen op Spitsbergen. Verslaggever Maaike Borst stapte aan boord om de wetenschappers te volgen in hun zoektocht naar menselijke invloed in de verlaten wildernis.

Het tentzeil maakt me wakker. Het slaat me tegen mijn wang, koud en vochtig. Windstoten drukken het tentje plat, regen slaat op het doek. Het is vier uur ’s nachts, nog steeds licht en mijn botten doen pijn van de rubberen matjes – ik heb ze vier hoog opgestapeld maar dat helpt niks.

Okee, denk ik, dit voelt wel als een expeditie.

Toch begint de echte expeditie pas vandaag. Om vier uur vanmiddag gaan we aan boord van de Ortelius, het schip dat ons negen dagen lang rond Spitsbergen zal varen. Na twee dagen rondhangen in het grauwe Longyearbyen begint nu het echte werk. De zee op, en vanaf het schip aan land in de verlaten wildernis. Om onderzoek te doen natuurlijk, maar stiekem ook gewoon om het landschap en de dieren te bewonderen.

Zeeziek

Een onderzoeker van Rijkswaterstaat, de man die al een maand dag en nacht monsters neemt van allerlei meertjes op Spitsbergen – ‘mijn dag begon op 17 juli en duurt nog steeds voort’ - kijkt bezorgd naar de golfslag in het fjord.

De eerste keer dat hij naar Edgeøya ging, het eiland aan de oostkant van Spitsbergen dat onze uiteindelijke bestemming is, was hij doodziek. Iedereen wordt zeeziek, zegt hij, maar de meeste mensen komen daar wel overheen.

Hij niet.

Alle hens aan dek

Ik vrees dat ook ik er slecht tegen kan. Aan dek blijven, dat is het advies. Is het niet tegen zeeziekte, dan wel om niets te missen. Mensen die klagen dat ze geen walvissen zien, zitten altijd binnen, zei de ervaren poolreiziger al tegen me.

Dus ik sta buiten. Dag en nacht als het nodig is. Want wanneer ga je naar binnen om te slapen als je langs de kust van Spitsbergen vaart en het altijd licht blijft?

Ik heb twee nachten gesmacht naar een zacht matras, een warme kamer en een gordijn om dicht te doen, maar ik vermoed dat het me vanavond allemaal een zorg zal zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven