Expeditieblog (5): De ijsbeer

Dagblad van het Noorden is mee op de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit. Expeditieschip de Ortelius vertrok 19 augustus vanaf Longyearbyen op Spitsbergen. Verslaggever Maaike Borst stapte aan boord om de wetenschappers te volgen in hun zoektocht naar menselijke invloed in de verlaten wildernis.

Dagblad van het Noorden is mee op de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit. Expeditieschip de Ortelius vertrok 19 augustus vanaf Longyearbyen op Spitsbergen. Verslaggever Maaike Borst stapte aan boord om de wetenschappers te volgen in hun zoektocht naar menselijke invloed in de verlaten wildernis.

De ijsbeer was een stipje door een verrekijker. Een bewegend wit stipje, precies op de plek waar we aan land zouden gaan. Zouden. Want de regel is: als er ergens een ijsbeer loopt, gaan we niet. Om onszelf niet in gevaar te brengen, maar de beer ook niet. Als hij aanvalt, mogen onze gidsen de beer – als hij binnen dertig meter afstand is – doodschieten.

Dat wil niemand.

Ik heb het bewegende witte stipje niet gezien. Ik kreeg met een klein clubje lotgenoten een verlate veiligheidsbriefing. We waren net wat opgekrabbeld uit een diep dal van zeeziekte.

Het begon ‘s avonds in het restaurant. De deining zat al snel niet meer in het schip maar in mijn maag. Ondertussen vertelde een wetenschapsjournaliste, vroeger walvisgids in Noorwegen, hoe grappig het was hoe toeristen uit verschillende culturen omgaan met zeeziekte. Botte Amerikanen en Nederlanders braken met veel misbaar overboord, Japanners doen het beschaamd in hun borstzakje.

Dat was te veel. Ik zocht frisse lucht. Buiten was van Spitsbergen weinig te zien, we voeren ver uit de kust en de wolken hingen laag en verborgen de meeste bergen en gletsjers.

Even heb ik daarna nog geprobeerd in de bar te luisteren naar de welkomstwoorden. Ik zag een stralende Maarten Loonen, de wetenschappelijke expeditieleider uit Groningen die zes jaar bezig is geweest deze reis voor elkaar te krijgen, en de gidsen, waarvan ook veel uit Groningen, die allemaal dolblij waren dat het ging beginnen.

Ook schudde ik Louwrens Hacquebord nog even de hand, de grote Groningse poolprofessor die met pensioen is en hier gewoon meereist als gids. Hij was het die de de zodiac bestuurde die me aan boord bracht van de Ortelius.

Daarna was het klaar. Ik vluchtte naar buiten, naar de reling, waar een geelgroen uigeslagen jongen voor me aan de kant ging. Ik deed wat hij daarvoor ook had gedaan, het was te zien aan de sporen op de zijkant van het schip.

Na afloop glimlachten we naar elkaar en stelden ons netjes voor. Hij was hier om een weerstation te plaatsen op een gletsjer, maar eerst – ‘sorry' – hing hij nog even zijn hoofd over de rand.

Het duurde tot elf uur vanochtend. We waren om de zuidpunt van Spitsbergen gevaren en hadden het kalmere water van het Storfjord tussen West-Spitsbergen en Edgeøya bereikt. En dus zat ik om half twaalf bij de inhaalsessie van de veiligheidsinstructie van die ochtend toen werd omgeroepen dat er een ijsbeer op onze landingsplek liep. Het schieten van een ijsbeer, had ik net geleerd, wordt hier net zo grondig onderzocht als de moord op een mens.

We voeren dus verder, en na een uur was alles van die hele ellendige nacht vergeten. Eerst was er één walvis, die in de verte spoot en zijn rug liet zien. Daarna waren er vier, redelijk dichtbij het schip. Twee bultruggen, een gewone vinvis en een dwergvinvis. En in de verte, voor de kust die met zijn bergen en gletsjers prachtig lag te blinken in de zon, spoten er zeker nog twee. De dwergvinvis kwam het dichtste bij. Na elke spuit kwam zijn zwarte rug met vin uit het water. Je kon hem horen, die spuit. Zo dichtbij.

Dat stipje van die ijsbeer kon ik vandaag best even missen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven