Fietsend terug naar de glorietijd van de Pekela’s

Scheepvaartmuseum Het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela presenteerde zondag een fietsroute van tien kilometer langs vijftien plekken waar ooit een scheepswerf was. In werkelijkheid waren het er meer, maar de route-samenstellers Harry Vrieze en Henk de Weerd hebben de belangrijkste werven er uitgelicht.

VOC-kapiteins

Het was de tijd dat de grote VOC-kapiteins resideerden in de Veenkolonieën. De Pekel Aa vormde in de achttiende en negentiende eeuw de toegang tot de grote wereldzeëen. Langs het water was een lint van tientallen scheepswerven. Er werden tjasken, koffen, tjalken en schoeners gebouwd.

Fiets en fantasie

De glorietijd duurde ongeveer 250 jaar. Tegenwoordig is er niet één scheepswerf meer in de Pekela’s. Maar wie terug wil naar die tijd heeft alleen een fiets en een beetje fantasie nodig.

De route begint bij het Kapiteinshuis aan de DS. Tjadenstraat C95, waar ter inspiratie een kleine expositie is ingericht over de bloeitijd van de scheepswerven. Fietsers krijgen een handzaam boekje mee, waarin bij elke locatie een korte beschrijving staat.

Door de wimpers

Tot zover de ingrediënten van het Kapiteinshuis. De rest moet de fietser zelf doen. Stukje rijden, even stilstaan, door de wimpers turen en u waant zich vanzelf terug in pakweg 1800.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.