Gemeente Groningen oordeelt: 'armoedige gevel' van Baloe moet het veld ruimen

Op eigen houtje liet winkeleigenaar Julia Bouwhuis de voorpui van haar winkel veranderen. Geen gezicht en armoedig, oordeelt de gemeente. En eist herstel.

Of de nieuwe voorpui van damesmodezaak Baloe in Groningen nou mooi is of niet, feit is dat de houten gevel opvalt. Ook de gemeentelijk inspecteur liep er niet zomaar aan voorbij. Hij constateerde dat de houten betimmering, uitgevoerd zonder dat er een vergunning voor is aangevraagd, in strijd is met de wet. De gevel moet in oude staat hersteld worden, zo liet hij de eigenaar van het pand weten.

Graffiti

Dat is Rob Hetsen, die van niks wist en contact opnam met huurster Julia Bouwhuis. Zij heeft sinds 1983 Baloe (Big Size Fashion) waarmee ze nu veertien jaar in het huidige pand zit. De voorgevel daarvan zinde haar niet. Voortdurend trof ze de glimmend zwarte muren onder de graffiti aan en er hoefde maar iets tegenaan te komen of de boel was beschadigd. Bovendien vond ze het maar een saaie boel, al die grijze, zwarte en witte panden in de straat. Weet je wat, bedacht ze aan het begin van dit jaar: ik laat de voorgevel betimmeren.

,,Ik had in Portugal gezien hoe ze met latten werkten en een flatgebouw in Amsterdam heeft dit ook. De firma Buurman & Buurman uit Winsum heeft de werkzaamheden voor me uitgevoerd en ik ben heel tevreden over het resultaat.’’

Armoedig

De gemeente vindt dat het gemeentelijk monument er door de betimmering armoedig uitziet. ,,Het is een afschuwelijk lelijke betimmering’’, zegt gemeentelijk woordvoerder Peter Duzink. Pandeigenaar Rob Hetsen snapt de gemeente wel. ,,Die is natuurlijk bang voor een Belgisch festijn, dat er geen enkele samenhang in het straatbeeld is.’’ Hij adviseerde Bouwhuis zijn architect ernaar te laten kijken. Volgens Bouwhuis had die een voorgevel van natuursteen als oplossing. ,,Veel te duur. Ik laat het eerst zoals het nu is.’’ Wordt vervolgd kortom.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.