Groningen in de ban van Noach

Het Noorderplantsoen was zondag het toneel van het minifestival De 10 mooiste Bijbelverhalen van Groningen. De Ark van Noach bleek het populairst.

Honderden mensen kwamen zondag in het Noorderplantsoen bijeen voor het minifestival De 10 mooiste Bijbelverhalen van Groningen. Meer dan tweeduizend Groningers stemden op hun favoriete verhaal. Aan burgervader Peter den Oudsten de eer om de Ark van Noach als publiekslieveling bekend te maken en er een ‘preek van de leek’ over te houden.

„Ik vind de Ark van Noach een dubbel verhaal”, begint hij. „Omdat het begint met een boze God die zegt dat alle mensen slecht zijn.” In zijn stem valt een ietwat kritische toon te horen. Als hij zijn preek vervolgt, valt de microfoon uit. „Jullie begrijpen wel, een teken van boven”, zegt hij lachend als de technische problemen zijn opgelost.

Zondige mensen

„Ik vind het dubbel, omdat van alle zondige mensen er maar één uitgekozen wordt om mee te gaan naar een nieuw leven. De rest mag niet meer meedoen. Een God die zijn mensen dat aandoet, dat is geen God die mij inspireert.”

Den Oudsten, zelf Nederlands hervormd opgevoed, benadrukt de kracht van persoonlijke ontwikkeling. „Als ik gisteren iets verkeerd heb gedaan, hoop ik mezelf morgen te kunnen verbeteren. En dat hoop ik ook voor mijn medemensen.”

Kleine stipjes

Den Oudsten verzet zich openlijk tegen de gedachte dat mensen niet kunnen veranderen. „Vooral onder de meer orthodoxe geloofsovertuigingen blijven jullie, in mijn woorden gezegd, altijd zondig. Daar kan ik mezelf niet in vinden. Iemand die een paar keer een verkeerde afslag heeft genomen, is niet minder dan ik. Ook die persoon kan een nieuwe weg inslaan.”

Hij benadrukt daarbij het belang van het individu in een groter geheel. „We zijn maar een heel klein stipje in een gigantische kosmos. Dat kan overweldigend zijn, maar belangrijk is om te beseffen dat we niet alleen zijn. Wij zijn allemaal kleine stipjes die het met elkaar moeten doen.”

Dat is waarom het verhaal van Noach voor Den Oudsten een nare bijsmaak heeft. „Ik ga uit van het goede in de mens. De symboliek begrijp ik, schoon schip maken is een wijze les, maar het uitsluiten van mensen ligt ver van me af. Ik ben niet van de repressieve God, maar van de God die hoop en liefde geeft.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven