Groningen krijgt uniek aardwarmtesysteem

B en W van Groningen en het Waterbedrijf zetten hun plannen voor een uniek aardwarmteproject in de stad Groningen door. Ze hebben een oplossing gevonden voor de financiële problemen die de realisatie van het plan door hun gezamenlijke bedrijf WarmteStad tot dusver in de weg stonden.

Er komt een boorput op de Zernike Campus. De eerste gebouwen in de stad, ook op Zernike, worden volgens de plannen begin 2018 met geothermie verwarmd. Later volgen aansluitingen in de stadswijken Paddepoel en Selwerd (2018-2020), Vinkhuizen (2019-2021) en Kostverloren (2020-2022).

Er staan ook een school en studentenflats in de Zeeheldenbuurt op de lijst van aspirant-klanten. Veel verder weg van Zernike kan niet: dan koelt het water af. Voorlopig worden alleen grote woongebouwen en kantoren aangesloten om snel zo veel mogelijk deelnemers te krijgen. In de toekomst kunnen ook particulieren meedoen.

Door het project hoeven duizenden huishoudens geen aardgas meer te gebruiken. Het systeem bestaat uit drie gesloten watersystemen met warmtewisselaars. Die verwamen het water in het volgende systeem. Heet grondwater wordt uit de grond en weer teruggepompt. Vanaf de boorput loopt een leidingsysteem met heet water door de wijken. Daarmee worden gesloten waterleidingsystemen in gebouwen verwarmd. In elk appartement komt uiteindelijk weer een warmtewisselaar voor het tapwater van de bewoners.

Bekijk hier een video over het aardwarmtesysteem.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.