Groningen meldt zich als landelijk expertisecentrum geothermie

Groningen is in de race voor de vestiging van het landelijk expertisecentrum geothermie. Met dank aan het aardwarmtenet Noordwest dat de stad Groningen ontwikkelt.

,,Nederland begint de noodzaak in te zien om iets aan de CO2 uitstoot te doen. In dat kader ziet Economische Zaken een grote rol voor warmtenetten en komt daar een landelijk kenniscentrum. Groningen wil graag hét expertcentrum voor geothermie worden’’, zegt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool (Entrance).

Martien Visser

Lector aardwarmte

Entrance stelt voor vijf jaar een lector geothermie (aardwarmte) aan in verband met de komst van het warmtenet NoordWest dat volgend jaar in Groningen gestalte moet krijgen. Warmtestad, de bouwer van het netwerk, gemeente, Gasunie, Enexis, TNO en de noordelijke provincies werken met Entrance en de Hanzehogeschool samen in het kenniscentrum. De diepe bodem onder Noord-Nederland en Zuid-Holland/ Noord-Brabant zijn aantrekkelijk voor geothermie (zie kaart).

Economische Zaken verwacht dat warmtenetten een grote rol kunnen spelen bij de verduurzaming van Nederland. Behalve op basis van geothermie zijn er warmtenetten waarin het water wordt verwarmd met gas of industriële restwarmte.

Warmtenet

Als de boring slaagt, krijgt Groningen het grootste geothermie-net. Met een boorput op de Zernike Campus wordt grondwater van 100 graden Celsius van 3 kilometer hoogte naar boven gepompt en teruggepompt. Een warmtewisselaar verwarmt een ondergronds waterleidingnet in de stadswijken Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen en de Zernike Campus. Daarmee kunnen tienduizend huizen worden verwarmd.

Het studiecentrum verzamelt wereldwijde kennis over warmtenetten en moet ze zo ‘slim’ mogelijk maken. ,,Zodat ze niet alleen heet water rondpompen, maar dat zo slim mogelijk gebruiken en de omgeving zo handig mogelijk aansluiten. Je kunt denken aan het aanvullen van warmte door restwarmte van bedrijven, dubbelgebruik en nieuwe toepassingen. Zo onderzoeken studenten momenteel of de warmte, die met name in de zomer ‘over’ is, kan worden gebruikt voor koelsystemen. Opslag van warmte is ook heel belangrijk om de capaciteit te vergroten. Het netwerk moet zo goedkoop en voor burgers zo aantrekkelijk mogelijk worden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.