Groningen popelt om mee te doen aan landelijke proef legale wietteelt

De gemeente Groningen popelt om mee te doen aan een experiment met legale wietteelt. Burgemeester Peter den Oudsten heeft zijn stad vorig jaar al aangemeld.

Den Oudsten ziet dit als een belangrijke stap in de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Hij is er van overtuigd dat het legaal telen van wiet de criminaliteit voor een groot deel vermindert. ,,Coffeeshops hoeven zich dan niet langer illegaal te bevoorraden.’’

Proef in zes tot tien gemeenten

Het nieuwe kabinet wil in een aantal gemeenten legale wietteelt toe te staan. Deze wiet wordt bij proef verspreid onder zes tot tien gemeenten in Nederland.

De gemeenteraad van Groningen gaf vorig jaar aan voorstander te zijn van de legalisatie van wiet en heeft B en W gevraagd daar werk van te maken. ,,We hopen dat Groningen mag meedoen aan het experiment dat lukt’’, aldus Den Oudsten.

Hij zegt nauwe contacten te hebben met de mensen die het experiment in opdracht van de overheid opzetten. Het kan volgens hem nog wel maanden duren voordat duidelijk wordt of Groningen mee mag doen.

THC-gehalte te hoog

Naast reductie van criminaliteit is ook de kwaliteitscontrole een veelgebruikt argument van voorstanders van legalisatie. Het THC-gehalte - de werkzame verdovende stof in wiet - is vaak te hoog waardoor de softdrugs te vergelijken zijn met harddrugs.

,,Als de teelt en verkoop uit het illegale circuit worden gehaald, kan er ook beter worden gecontroleerd op kwaliteit’’, zegt Den Oudsten.

In de wietteelt gaan miljoenen euro’s om. In het Noorden gaat in 48 coffeeshops jaarlijks 10 ton softdrugs van de hand met een omzet van 90 miljoen euro, bleek onlangs uit onderzoek van het Groninger bureau Intraval.

In handen zware georganiseerde criminaliteit

De softdrugswereld in Noord-Nederland is voor een belangrijk deel in handen van de zware georganiseerde criminaliteit.

Het illegale circuit zal nooit helemaal verdwijnen, waarschuwt Den Oudsten. ,,Veel wiet wordt gebruikt voor de straathandel of export. Dat zal zo blijven. Maar door de teelt te legaliseren realiseren we in elk geval een legaal circuit voor coffeeshops.’’

De Groninger burgemeester is er niet op uit het roken van een joint te stimuleren. ,,Wij gedogen nu iets wat verboden is en dwingen daarmee coffeeshops illegaal in te kopen. Met alle gevolgen van dien. Dan is legaal bevoorraden met legale wiet een betere optie.’’

Smit onderzocht legalisatie namens VNG

Burgemeester Pieter Smit van Oldambt pleit ook al langer voor reguleren van wiet. Hij zat in de commissie Schneiders die in opdracht van de Vereniging Nederlandse Gemeenten de mogelijkheden tot legalisatie onderzocht.

350 van de 388 burgemeesters gaven aan van het huidige gedoogbeleid af te willen. Smit: ,,Het is veertig jaar oud en achterhaald en werkt niet meer. We lopen nu achteraan internationaal gezien.’’ In landen als Uruguay, een aantal staten in Amerika en zelfs in Frankrijk is wietteelt legaal.

Smit wil zijn gemeente Oldambt aanmelden zodra meer bekend is over het experiment. Hij gaat er van uit dat een meerderheid van de gemeenteraad daar voorstander van is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven