Groninger koopman botst met Enzo Knol

De advocaat begrijpt het wel, maar zegt ook dat hij, dat wil zeggen dat Enzo Knol, ergens een streep moet trekken. En dus?

En dus moet de Groninger marktkoopman Durga Das met geld over de brug komen.

Dat is niet alleen het standpunt van Knol Power, maar ook van de kortgedingrechter. Want Durga Das mag dan te goeder trouw hebben gehandeld, de wet staat daarmee niet aan zijn kant.

Logo

Durga Das verkoopt in zijn kleurrijke stand op de Grote Markt – al 38 jaar – T-shirts, sjaals, wierook, petjes. Afgelopen zomer verkocht Durga Das ook shirts en petjes met daarop het logo van Knol Power, het bedrijf van ’s lands bekendste en meest succesvolle vlogger. Knol Power is big business geworden, het merk vertegenwoordigt een commerciële waarde. Daar moeten derden van afblijven.

De Groninger marktkoopman had nog nooit van Enzo Knol gehoord. Hij koopt zijn handel in bij een groothandel in Amsterdam. Handel per doos, meestal uitverkoopspul . ,,Ik weet niet wat er precies in zo’n doos zit.’’

In dit geval dus ook petjes en shirt met daarop KP. Nep. Durga Das tegen de rechter: ,,Als ik had geweten dat ik dat niet mocht verkopen, had ik dat niet gedaan. Ik ga niet iets verkopen om problemen te krijgen.’’ Das denkt dat hij maar een paar petjes heeft verkocht, omzet nog geen vijftig euro. De kosten van de juridische procedures lopen inmiddels tegen de 8000 euro.

Praten heeft geen zin

Knol Power hoeft niet alles. ,,Ik vind het ook vervelend’’, zegt advocaat Bert-Jan van den Akker. Hij zegt er niet op uit te zijn om een Groninger markthandelaar de nek op te draaien. Maar als de rechter vraagt of er nog te praten valt, zegt Van den Akker: ,,Dat heeft geen zin.’’

De kortgedingrechter vraagt of Durga Das bereid is zijn omzet af te dragen aan Knol Power en een deel van de advocaatkosten op zich te nemen? Hij zegt: ,,Mevrouw, ik kan niet eens een eigen advocaat betalen.’’

Van Den Akker zegt dat Knol Power ook de groothandel probeert aan te pakken. Ook, zegt hij, in het belang van de fans. Die kopen spullen van Enzo, van hun idool. Soms moeten ze er voor sparen. En dan moeten ze erop kunnen vertrouwen dat ze kwaliteit kopen. Rotzooi en nep schaadt het merk Knol.

De kortgedingrechter gaat nu bepalen hoeveel Durga Das moet betalen. Dat doet ze volgende week vrijdag.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.