Groningers tot 18 jaar krijgen lingerie van Jetta Klijnsma

Kledingbank Maxima in Groningen heeft van staatssecretaris Jetta Klijnsma 27.000 euro gekregen om ondergoed/lingerie voor kinderen tot achttien jaar te kopen.

Met een bijdrage van de gemeentebesturen van 7000 euro en 2000 euro van Samenwerkingsverband Maxima, is een bedrag van 36.000 euro beschikbaar om ondergoed/lingerie te kopen voor kinderen tot 18 jaar uit arme gezinnen in Groningen.

Bij gymnastiek op school, bij zwemles en bij een sportvereniging: in de kleedkamer word ondergoed/lingerie zichtbaar. Kinderen uit gezinnen met financiële problemen, vertellen mensen uit het onderwijs en vrijwilligers van sportverenigingen, staan vaak in een hoekje van de kleedkamer omdat ze zich schamen voor hun ondergoed.

Niet gangbaar of niet schoon

,,Onderkleding die is afgedragen, niet gangbaar is of niet schoon’’, zegt Maxima-bestuurslid Henk Slagter. ,,En aangezien ook bij onderkleding sprake is van mode, schamen kinderen uit arme gezinnen zich voor hun onderkleding. Juist voor kinderen is het dragen van eigentijdse kleding erg belangrijk, dat kan voorkomen dat ze worden gepest. Kinderen willen op school niet buiten de boot vallen.’’

Het aanbieden van kinderkleding, gebruikt afkomstig van particulieren of nieuw als restpartij van kleding en schoenenzaken, is één van de speerpunten van Kledingbank Maxima. De kledingbank neemt geen gebruikt ondergoed en lingerie van particulieren in ontvangst en krijgt van bedrijven geen restpartijen ondergoed en/of lingerie.

In gezinnen met financiële problemen is de aanschaf van ondergoed/lingerie vaak een sluitpost. ,,Het is tenslotte minder zichtbaar’’, weet Slagter. ,,Dat betekent ook dat er niet dagelijks van ondergoed kan worden gewisseld omdat er te weinig van in de kast ligt.

Gymschoenen

De subsidie Kansen voor 2017 werd maandagmiddag door staatssecretaris Jetta Klijnsma aan Henk Slagter, bestuurslid van Kledingbanken Maxima. De provincie Groningen telt zes Maxima’s. Zaken die eruit zien als modezaken, met pashokjes en zoveel mogelijk variëteit.

Een vergelijkbare problematiek doet zich voor bij schoenen voor de gymnastiekles. Kinderen verzuimen regelmatig deze lessen met een smoesje, terwijl het echte probleem is dat de schoenen te klein zijn en er geen geld is voor nieuwe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.