Groningse curator claimt 1,2 miljoen bij Heineken

De curator van Forum Horeca uit Groningen sleept Heineken Nederland voor de rechter. De brouwerij wordt verantwoordelijk gehouden voor een tekort van 1,2 miljoen euro in het faillissement van ex-Sjoerd Kooistra-cafés.

Vier (van de zeven) cafés in de Poelestraat en op de Grote Markt in Groningen van eigenaar Forum Horeca Exploitatie BV zijn vlak voor haar faillissement verkocht. Het bedrag dat daarmee is verdiend, 485.000 euro, heeft bierbrouwer Heineken zich rechtstreeks toegeëigend. Heineken vindt dat het daar recht op had, omdat het nog een flinke som geld tegoed had van Forum Horeca.

Verwijten

Dat mag niet, zeggen curator Leen Hooites en advocate Paulien Waninge van PlasBossinade in Groningen. ,,Vlak voor faillissement op deze manier verrekenen met openstaande rekeningen is niet toegestaan.’’ Maar zij verwijten Heineken nog meer.

Peter Giezen van Forum Horeca dreef de cafés Rumba, Tango, Brasserie, Golden Fust, Negende Cirkel, Palm Beach en de Tapperij in de binnenstad van Groningen, die voorheen tot het imperium van Sjoerd Kooistra behoorden. De panden waar de cafés in zitten, kwamen na de dood van Kooistra in 2010 in handen van Vastgoed Horeca Groningen en de hoofdhuurder werd Heineken. Die stelde Giezen met zijn bedrijf Forum Horeca aan als onderhuurder.

Problemen

Forum Horeca kwam in 2012 in de financiële problemen door omzetverlies en zag daardoor de betalingsachterstanden bij Heineken oplopen. Gesprekken tussen Giezen en Heineken over de eventuele verkoop van verliesgevende cafés liepen op niets uit. Heineken wilde van Giezen af en drong er met een ontruimingsvonnis in de hand bij hem op aan de panden te verlaten. Zo ver kwam het echter niet.

Heineken verkocht eigenhandig vier cafés via een horeca-makelaar, en Giezen mocht enkel komen opdraven om de handtekening onder de koopovereenkomst te zetten. Die zegt dat onder dwang te hebben gedaan. ,,Heineken is vanaf eind 2012 op de stoel van de directeur van Forum Horeca gaan zitten, waarbij zij alleen zijn eigen belangen heeft gediend’’, aldus de curator. De verkoopopbrengst van de cafés eigende Heineken zich ten onrechte toe, en Forum Horeca bleef met niets dan schulden achter.

Daarom vordert hij van Heineken niet alleen de koopsom van bijna vijf ton, maar stelt hij Heineken ook aansprakelijk voor de totale schuldenlast van krap 1,2 miljoen euro.

Dagvaarding

Heineken herkent zich totaal niet in de rol van verantwoordelijk bestuurder en is verbaasd over de claim. ,,Die kwam volledig uit de lucht vallen. We hebben anderhalf jaar geleden voor het laatst contact gehad’’, aldus woordvoerder Peter Everts, die verder niet wil ingaan op details zolang de zaak onder de rechter is.

De dagvaarding van 37 pagina’s is vorige maand bij de rechtbank ingediend. Heineken heeft uitstel gevraagd om op de eis te reageren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.