Groningse politiek nog oneens over afvalbetaling per kilo

Gaat de stad Groningen op grote schaal afval scheiden en betalen per vuilniszak? De discussie erover wordt spannend: de lokale politiek is verdeeld.

De raad debatteert volgende week over invoering van het zogeheten Diftar. Stadjers betalen daarbij voor de hoeveelheid vuilnis die ze wegbrengen. Afval scheiden wordt nog belangrijker: zo zou groente- en fruitafval apart ingezameld worden.

Voorstel

De gemeente stelde een plan op. Lokale partijen wachtten daar al zeker anderhalf jaar op. De stad kwam al eerder met een voorstel over invoering, maar dat was lang niet gedetailleerd genoeg, vonden veel raadsfracties.

Want hoe krijg je mensen die hoog in een flat wonen met weinig ruimte zover dat ze vuilnis gaan scheiden? En hoe zorgen we ervoor dat studenten zich braaf aan de regels houden? Zorgen zijn er ook over dumpingen. Want als afval per kilo betaald moet worden, lijkt het aantrekkelijk vuilnis illegaal te lozen.

Het stadsbestuur denkt een antwoord op al die vragen te hebben. Campagnes worden belangrijk om mensen te wijzen op het nut van afval scheiden en dumpingen te voorkomen. Ook zou er extra controle komen en zouden fikse boetes uitgedeeld worden aan overtreders.n

Zwerfvuil

Toen de vorige keer gestemd werd in het stadhuis over het onderwerp waren 20 mensen voor en 19 tegen. Voorstanders zeiden daarmee ja tegen verder uitwerken van het plan.

Dat ligt er nu. Maar het is de vraag of er net zo gestemd wordt. Ten eerste is de samenstelling van de raad veranderd. Marjet Woldhuis was toen nog raadslid voor de Stadspartij, maar verliet die fractie. Ze vormt nu een eenmansfractie met 100% Groningen. Woldhuis niet meegerekend zou het in de oude situatie 19 voor en 19 stemmen tegen zijn. Zij zou dan de doorslag kunnen geven. Andere fracties vinden dat veel te voorbarig. Zo zeggen CDA en Stadspartij nog niet te weten voor of tegen te zijn. Immers, er is nieuwe informatie.

Woldhuis hield gisteravond een bijeenkomst in Beijum over het onderwerp. Daar is volgens het Bewonersoverleg Beijum weinig enthousiasme voor invoering. De bewoners vrezen onder meer voor zwerfvuil.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven