Heeft protesteren tegen fracken zin?

Voor inwoners van Pieterzijl komt het besluit om fracking toe te passen bij de NAM-locatie vlak buiten het dorp uit de lucht vallen. Wat te doen?

Grietje Zijlstra uit Pieterzijl stuitte afgelopen week op een artikel in het Friesch Dagblad. ‘NAM wil fracking toepassen bij winning Pieterzijl’ las ze met verbazing. ,,Ik maak me er wel een beetje boos om’’, zegt ze. Vanuit haar woonkamer kijkt ze uit op de bovengrondse gaswinlocatie Warfstermolen, die even verderop op de grens van Groningen en Friesland staat. ,,We hebben nergens bericht van gehad. Terwijl het gasveld belachelijk dichtbij ligt.’’ Het artikel gooide ze in de WhatsAppgroep van het dorp. ‘Weten jullie wel dat er gefrackt wordt?’ schreef ze erbij. Wat bleek: niemand wist ervan.

Ongerustheid

Er heerst veel onwetendheid onder dorpsbewoners. En ongerustheid. Wat brengt het allemaal teweeg? En belangrijker misschien: moeten we hiertegen protesteren? Heeft dat überhaupt zin?

Uit het gasveld dat deels onder Groningen ligt, moet met behulp van fracking – het inspuiten van chemicaliën op zo’n 3 kilometer diepte – 250 miljoen kubieke meter aardgas worden gewonnen. Fracken is volgens Henk Heeringa van de NAM een vrij gangbare technologie die al sinds de jaren vijftig in Nederland wordt toegepast. ,,Het is een eenmalige handeling.’’

Fracking betekent dat vloeistof twee uur lang via de boorput in een gasreservoir wordt gepompt. Dat gebeurt onder hoge druk. Daardoor ontstaan plaatselijk kleine scheuren in het gesteente op grote diepte. Bij deze gaswinningsmethode worden water, chemicaliën en kleine keramiekkorrels in de grond gepompt. Waardoor het gas gemakkelijker omhoog stroomt. Een deel daarvan blijft achter in de grond. Heeringa: ,,We kunnen vaak weer tien jaar gas produceren.’’

Onprettig idee

Pieterzijlsters zitten er niet op te wachten. Mensen vinden het een onprettig idee. Of het veel zin om hier iets tegenin te brengen, betwijfelen de dorpsbewoners. ‘De NAM doet toch wel wat ze zelf wil’, is de heersende gedachte. Er wordt in de WhatsAppgroep geopperd om van zich te laten horen. Bij Saaksum werkte dat immers ook. Daar werd fracking uitgesteld omdat het te gevoelig lag in het gebied. Het werk wordt al voor de Pieterzijlsters gedaan. Twee vrouwen uit de provincie organiseren een demonstratie op de locatie Warfstermolen, om 14.00 vanmiddag. De dames waren ook actief bij het verzet bij Saaksum.

,,Het hele verhaal is in een stroomversnelling geraakt’’, zegt Eric Wierenga van plaatselijk belang Pieterzijl. ,,Dat was niet de bedoeling.’’ Wierenga gaat aanstaande donderdag met Heeringa van de NAM om tafel. Daarna wordt er op korte termijn een informatieavond georganiseerd om de ongerustheid onder dorpsgenoten weg te nemen. ,,We maken ons nog nergens druk om’’, zegt hij. Het winningsplan ligt nu op de bureaus van de overheden, zij moeten zich er eerst nog over buigen. Wierenga is geen voorstander van fracking, laat hij weten, ,,maar het verhaal wordt nu opgeblazen.’’ Wierenga wacht graag het gesprek met de NAM af. Hij kan wel verklaren waarom Pieterzijl niet eerder op de hoogte is gebracht. ,,We werden als plaatselijk belang nooit ergens bij betrokken.’’ Best bijzonder, aangezien het gas deels wordt gewonnen onder de provincie Groningen.

Heeringa van de NAM zegt dat het sinds de nieuwe mijnbouwwet aan het ministerie van Economische Zaken is om de bewoners te informeren. Dat wordt zo snel mogelijk gedaan.

Gaswinlocatie

Vier jaar geleden werd er bij hetzelfde gasveld ook al eens gebruik gemaakt van fracking. Grietje Zijlstra was toentertijd nieuwsgierig naar wat er gebeurde. ,,Op internet las ik dat de infoavond al was geweest.’’ Het stoort haar dat ze als dorp niet op de hoogte worden gehouden. Het boren naar gas, dat gaat door. Daar heeft ze zich bij neergelegd. ,,Maar om nu voor de tweede keer chemicaliën in de bodem te spuiten?’’ Het speelt wel eens door haar hoofd. ‘Hoe wordt het hier?’

Schuin tegenover de gaswinlocatie woont agrariër Popko de Boer. Volgens hem valt het allemaal wel wat mee. ,,Mensen die er niets van weten beginnen zich er nu mee te bemoeien.’’ De locatie ligt op zijn land, maar ook hij weet niet wat er precies gaat gebeuren. ,,Ik ben vaak als een van de laatsten op de hoogte.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven