Herkansing voor China-plan RUG

Het hemelbestormende plan van de Rijksuniversiteit Groningen voor een campus in China gaat eind dit jaar stevig aangepast in de herkansing bij de universiteitsraad.

Het college van bestuur van RUG is aan het rekenen geslagen, schroeft de ambities iets terug, bekijkt de academische vrijheid in China nu ook vanuit de praktijk en verandert de argumentatie.

Een meerderheid van de universiteitsraad oordeelde deze zomer dat het plan voor deze ingrijpende onderneming te dun was. Na een paar maanden overleg met u-raadsleden, ligt er nu een aangepaste ‘werkversie’ die eind november wordt besproken in de universiteitsraad. Stemming is op zijn vroegst in december.

Het RUG-bestuur heeft geluisterd naar de kritiek van de medezeggenschapsraad, zoveel is duidelijk uit de wijzigingen en aanvullingen. Een paar belangrijke punten op een rij:

Twee fasen

De omvang en vaart van het project zijn voor de universiteitsraad van het begin af aan een struikelblok. Collegevoorzitter Sibrand Poppema heeft altijd ingezet op een onderzoeksuniversiteit voor tienduizend studenten: de University of Groningen Yantai (UGY). Nu neemt hij gas terug. De RUG gaat eerst veertien opleidingen opzetten voor vierduizend studenten. Pas als dat een succes is, staat in het aangepaste plan, zal de RUG-vestiging doorgroeien.

Academische vrijheid

Academische vrijheid op de RUG-campus in Yantai is geregeld in de Chinese wet en vastgelegd in afspraken tussen RUG en China. Dat was tot nu toe het antwoord van de RUG op zorgen over de academische vrijheid. Dat er in China een verschil kan zijn tussen wet en praktijk - zoals vaak is genoemd in de universiteitsraad - wordt nu voor het eerst ook door de RUG benoemd. Daarom zal de RUG de academische vrijheid vrijheid monitoren en is er een procedure vastgelegd in geval van schending van die vrijheid.

Financieel plaatje

Het vorige plan van de RUG was volgens studentenpartij Calimero zo slecht dat het als scriptie niet eens een voldoende zou halen. Zo lag er bijvoorbeeld geen financieel plaatje aan ten grondslag. De Chinezen betalen alles, verzekerde het RUG-bestuur. Daar nam de universiteitsraad geen genoegen mee. Betaalt China bijvoorbeeld ook alles als studentenaantallen tegenvallen, of UGY niet snel genoeg op eogen benen komt te staan? Een nieuwe begroting biedt meer onderbouwing en er is extra (Chinees) geld voor onderzoek en personeel vrijgemaakt.

Argumentatie

Wij moeten naar China omdat het aantal Nederlandse studenten door de krimp afneemt. Minder studenten leidt tot minder geld, minder onderzoek en een neerwaartse spiraal, is het mantra van Sibrand Poppema. Toch is het argument van krimp uit de nieuwe aanvraag geschrapt, omdat het niet zeker is dat de campus zal leiden tot meer studenten in Groningen. Het belangrijkste argument van de RUG is het verbeteren van de kwaliteit van het RUG-onderwijs. Ook zijn in het plan voordelen voor staf en studenten benoemd.

Eindelijk serieus genomen

De kritiek van de raad is, na twee jaar discussiëren over dit plan, met deze conceptaanvraag serieus genomen. ,,Op veel punten hadden we eerder geen informatie’’, zegt Henk-Jan Wondergem van de kritische studentenpartij Lijst Calimero. ,,Die infomatie is er nu wel. Dat is in ieder geval mooi. Of het ook toereikend is om in te stemmen, zullen we de komende tijd afwegen.’’ De universiteitsraad bespreekt deze werkversie op 23 november.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven