Hoe kijken prominente oud-leden van Vindicat naar hun corps?

De maat is vol voor de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool in Groningen. Na het zoveelste incident, leden zouden zich hebben misdragen in een sushirestaurant, zijn de studiebeurzen (33.000 euro) voor studentenvereniging Vindicat ingetrokken. Hoe kijken prominente oud-leden nu naar hun corps?

Edens: ‘Niet zo snugger’

Vindicat had er slim aangedaan om zich een tijdje gedeisd te houden, vindt tv-presentator Harm Edens. ,,Het corps ligt onder vuur. Als je dan nét de kans hebt om je blazoen op te poetsen, moet je er niet een vlek bij maken. Dat is niet zo snugger", zegt hij.

Over het vermeende wangedrag in de sushitent zegt hij: ,,Zet een groep jongelui bij elkaar met drank en er gebeurt altijd wel iets dat de schoonheidsprijs niet verdient. Personeel intimideren gaat natuurlijk te ver.” Het corps moet een zelfcorrigerend systeem hebben, vindt hij. ,,Niet iedereen is op zo’n avond even dronken dus heb ook het lef om tegen een ander te zeggen: stop hiermee.”

De oud-student Nederlands sloot zich in 1979 aan bij Vindicat en werd een rasechte corpsbal. ,,Ik zat in het eerstejaarsbestuur, de evenementencommissie, in de almanak redactie. Er was een tijd dat ik ook permanent in de kroeg zat.”

Tegen de bekende zuipfeestjes heeft hij niks. ,,Als dat binnen de vereniging met de deuren dicht gebeurt, prima. Maar blijf wel normaal menselijk gedrag vertonen.”

Remkes: ‘In mijn jaren waren er ook incidenten’

Oud-VVD-politicus Johan Remkes werd in 1969 lid van Vindicat. Hij heeft met gemengde gevoelens alle incidenten gevolgd, met name die van vorig jaar (onder meer seksisme). ,,Het is een geweldige uitdaging om de juiste gedragsregels goed tussen de oren te krijgen, en deze blijvend te krijgen. In mijn jaren waren er ook incidenten, die waren te vinden bij alle universiteiten en bij alle corpora. Maar wat toen nog werd geaccepteerd, dat wordt nu niet meer geaccepteerd. En daar heeft men zich onvoldoende rekenschap van gegeven, blijkt nu.”

Actief als reünist bij Vindicat is Remkes niet meer. ,,Ik heb er relatief weinig tijd voor. Wel heb ik nog contact met een aantal mensen. Dat zijn waardevolle vriendschappen. Ik kijk met genoegen terug op die tijd. Dus ik vind het jammer dat Vindicat zo in het nieuws moet komen. Maar, volgens mij heeft men daar de lessen inmiddels geleerd en de consequenties getrokken.”

Eenhoorn: ‘Misschien waren wij strenger op elkaar’

Oud-partijvoorzitter van de VVD, Bas Eenhoorn was zowel lid van het Rotterdams Studenten Corps, als van Vindicat. ,,In mijn tijd gebeurden er ook wel dingen die op het randje waren. Wij waren heus niet zo veel heiliger dan de studenten van nu. Maar misschien waren wij wel wat strenger op elkaar. Er werd goed op elkaar gelet, wat wel én wat niet kon. Misschien is dat nu wat minder strak.”

Eenhoorn heeft veel goede herinneringen aan zijn studententijd. ,,Het is een belangrijke vorming. Ik geloof niet dat het een relatienetwerk oplevert, maar wel dat je er heel veel hele goede vrienden kan maken. En dat is ook heel erg belangrijk.” Dat geldt volgens Eenhoorn niet alleen voor het corps, maar voor alle studie- en studentenverenigingen.

Hij vindt het jammer dat het corps zo in het nieuws komt. ,,Het is echt zonde. Ze moeten er alles op alles zetten om in alle openheid weer de goede lijn te vinden.”

Cohen: ‘Bah, ik moet er niet aan denken’

Over de incidenten van vorig jaar, geweld bij ontgroening en seksisme kan PvdA-politicus Job Cohen duidelijk zijn. ,,Dat deugde van geen kanten. Daar is hard tegenop getreden. Terecht!”

Nu twijfelt hij of zijn oude studentenvereniging wel zo hard moet worden aangepakt. ,,Waar het eerst leek of de studenten alles kort en klein hadden geslagen in de sushizaak, las ik al ook berichten van de restaurantmanager die zei dat het wel meeviel.” Maar die getuigen dan, die vertelden hoe 200 dronken Vindicaters een bende achterlieten met bier op de grond en pis tegen de wand? ,,Daarvan denk ik: bah, ik moet er niet aan denken, maar het is typisch studentikoos gedrag dat al 100 jaar wordt vertoond. Ik heb daar nooit aan meegedaan, ik ben geen kroegtijger. Als dit in besloten kring gebeurt, moet iedereen doen en laten wat hij wil. Daarbuiten hebben ze zich aan de regels te houden.”

De oud-rechtenstudent pleit voor behoud van studentenverengingen. ,,Ik heb hier vrienden voor het leven ontmoet.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.