Hoe staat het eigenlijk met Freeks petitie?

In de Tweede Kamer wordt donderdag gedebatteerd over de gaswinning in Groningen. Cabaretier Freek de Jonge komt al maanden op voor de Groningers die gedupeerd zijn door die gaswinning. Onder meer met een petitie. Hoe staat het daar eigenlijk mee?

Wat wil Freek met de petitie bereiken?

Kort gezegd komt het erop neer dat de overheid met de petitie Laat Groningen niet zakken wordt verzocht om zo snel mogelijk - binnen vijf jaar - te stoppen met de gaswinning in Groningen. Verder moet de schaderegeling worden verbeterd. Er zijn nu zo’n 80.000 schademeldingen bekend. In het aardbevingsgebied staan zo’n 100.000 tot 120.00 huizen.

De Jonge wil een generaal pardon voor alle in behandeling zijnde schades. Gedupeerden hoeven niet langer aan te tonen dat de schade door bevingen is veroorzaakt. Verder moeten gasbaten worden gebruikt om in Groningen een kenniscentrum op te zetten voor groene energie.

Hoeveel mensen hebben de petitie nu ondertekend?

De teller staat donderdag rond het middaguur op ruim 190.000 handtekeningen. De Jonge hoopt zelf 300.000 ondertekenaars binnen te halen. Of dat streefaantal gehaald wordt is nog even de vraag. Als belangenbehartiger van de Groningse zaak duikt De Jonge, zoals deze week, vaak op in het tv-programma De Wereld Draait Door.

Telkens als De Jonge daar verschijnt wordt de petitie weer door een paar duizend mensen ondertekend. Zo ook de afgelopen dagen. Zodra het onderwerp even uit beeld is, zakt de belangstelling voor de petitie weer in. Het is dus zaak dat de cabaretier nog een paar keer bij Matthijs van Nieuwkerk aanschuift.

Er wonen ruim 580.000 mensen in Groningen. Waarom hebben zij nog niet allemaal hun krabbel gezet?

Dat is moeilijk te zeggen. Je zou immers verwachten dat alle Groningers solidair met elkaar zijn. Wellicht heerst de opvatting dat er al zoveel petities zijn en dat de impact ervan niet bepaald heel groot is. Maar toch, hoe meer ondertekenaars, hoe meer impact. Met 33.536 ondertekenaars heeft slechts 5,75 procent van de Groninger bevolking de petitie ondertekend. Waar blijft de rest?

 

Is Laat Groningen niet zakken de petitie met de meeste ondertekenaars?

Nee, jammer genoeg niet. De populairste Nederlandse petitie is die waarin gevraagd wordt om eerder met borstkankeronderzoek te beginnen. Bijna 400.000 mensen hebben daarvoor getekend. De petitie Zwarte Piet moet blijven is daarna de grootste met meer dan 345.000 ondertekenaars.

De petitie Laat Groningen niet zakken komt nog lang niet aan dat aantal. En dat is best pijnlijk. Het bevingsdossier is maatschappelijk gezien toch echt van een geheel andere orde dan de verschijningsvorm van deelnemers aan een overigens behoorlijk populair volksfeest.

Wat gebeurt er eigenlijk met de petitie?

Deze zal worden aangeboden aan de vertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Vervolgens is de politiek verplicht een antwoord te geven op de petitie. Of het effect sorteert is een tweede, zei Kristof Jacobs, politicoloog aan de Radboud Universiteit, eerder tegen Omroep Gelderland.

Jacobs: ,,De hoeveelheid handtekeningen bepaalt niet één op één de impact van de petitie. De regering moet ook sympathie hebben voor het voorstel. Als ze al iets van plan waren, dan kan het effect groter zijn. Maar het hangt ook samen met de media-aandacht die het initiatief krijgt. Een kleine petitie zonder media-aandacht en politici die geen interesse hebben? Die gaat niet slagen.”

De petitie Laat Groningen niet zakken is hier te vinden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven