Holly Macve betovert op Eurosonic

Onder onstuimige weersomstandigheden is woensdagavond de 31ste editie van het uitverkochte popfestival Eurosonic Noorderslag van start gegaan in de binnenstad van Groningen.

Het heeft wel wat, die stilte voor de storm op zo’n eerste festivaldag. Alles moet nog wat op gang komen en ook de professionele bezoekers die vanuit alle hoeken en gaten van Europa naar Groningen zijn gereisd ogen nog fit.

Pophoofdstad van Europa

Klaar om drie, vier dagen lang te netwerken en poptalent te scouten voor hun festivals, boekingskantoor of platenlabel. De echte drukte barst donderdag los, dan is goed zichtbaar dat Groningen dankzij het showcasefestival Eurosonic Noorderslag weer even dé pophoofdstad van Europa is. Vanaf donderdag is er geen ontkomen aan in het centrum waar iedere bezemkast zo ongeveer wordt benut om een artiest neer te zetten. Al dan niet als onderdeel van het officiële programma en anders als een van de vele gratis toegankelijke randevenementen die zijn georganiseerd.

Rijen wachtende mensen

Op de woensdag is het aantal podia met twaalf bescheiden. En toch is het dan al niet te doen alle vijftig optredende acts te zien. Voor het Grand Theatre aan de Grote Markt staan doorgaans rijen wachtende mensen die naar binnen willen. Daarvan was woensdagavond geen sprake toen de Engelse zangeres Holly Macve aftrapte. Net als drie jaar geleden trouwens, toen Sam Smith op dezelfde plek opende in een half gevulde zaal. Zijn carrière nam vervolgens een enorme vlucht.

Vanaf het moment dat Macve haar stem laat klinken en op de akoestische gitaar tokkelt, betovert ze. Daarvoor hoeft ze, met glad gestreken gezicht, amper haar mond te openen. Het is alsof het vanzelf gaat. Schuchter, tikkeltje nerveus wellicht, er staat ook wel wat op het spel tijdens een optreden dat wordt uitgezonden door de BBC. Wat beschikt deze blondine van net in de twintig over een magnifieke countrysnik. Daar kan je prachtig een nummer als Heartbreak blues mee zingen. En dat doet ze. Zo is al vlot duidelijk dat we van Holly Macve uit Brighton meer gaan horen. Haar debuutplaat verschijnt in februari. Vanavond treedt ze nogmaals op, dan in het Groninger Forum (21.45 uur).

Onbekend talent

Het leuke van Eurosonic is in positieve zin verrast te worden door onbekend talent. Die verrassing kan uit een geheel onverwachte hoek van Europa komen. Uit Hongarije bijvoorbeeld, zoals Vera Jonas Experiment. Helaas, de goede bedoelingen in Huize Maas zullen geen zoden aan de dijk zetten. Datzelfde geldt voor de verrichtingen van het Belgische Glints in Huis De Beurs. En Die Höchste Eisenbahn mag dan een lollige bandnaam zijn – en gezang in het Duits horen heeft wel wat – ook dit stel breekt geen potten.

Het is te vrezen dat we daarvan in Nederland weinig meer horen. Zo sneuvelen hooggespannen verwachtingen en dromen van een internationale doorbraak voor veel van de meer dan driehonderd artiesten die deze dagen optreden. Het zijn uitzonderingen als Hozier, Lykke Li en Aurora die beklijven en die mede dankzij Eurosonic Noorderslag de sprong naar een groter publiek hebben weten te maken.

Toon reacties

Geschreven door

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.