Ieder zijn eigen voorstelling op de Familietrouw

De monnik Sappe (die van het meer). Piraat Störtebeker met zijn eigenaardige gevoel voor humor. De gemene rechter Rudolf de Mepsche. Ze komen samen in het project Spinbarg.

Gratis try-out

Letterlijk uren moesten sommige mensen zaterdag wachten tot ze de Familietrouw mochten betreden. Op het historische schip - afgemeerd op haar eigen plek voor museum Het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela - werd de hele middag een gratis try-out gegeven van Spinbarg. Een bijzondere voorstelling met verhalen over Groningen.

Mini-voorstellingen

Beter gezegd, eigenlijk zijn het minivoorstellingen van elk exact drie minuten. Daarin worden de legendes verteld die het ontstaan van Groningen verklaren. Kunstenaars van allerlei pluimage geven in kijkkasten in het ruim van de Familietrouw hun eigen draai aan de verhalen.

Van kast naar kast

Bezoekers schuiven op een lange bank van kast naar kast om de filmpjes en installaties individueel te bekijken en de speciaal daarvoor gecomponeerde muziek op de koptelefoon te beluisteren.

Wegdromen in het roefje

Tot slot mogen ze even wegdromen in het roefje van de 123 jaar oude Spitse Praam. Vroeger woonde schipper Harm Drost er met zijn vrouw en zeven kinderen. Nu kun je er drie minuten op een bankje zitten en luisteren naar prachtige muziek die Arnold Veeman componeerde en die wordt uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest.

Mini-festival

De opkomst bij de try-out is zaterdag onverwacht groot. Tientallen mensen wachten in en rond het Kapiteinshuis tot ze aan de beurt zijn. ,Straks is er meer rondom het schip te doen, we houden op elke plek een mini-festival’’, zegt mede-initatior Margriet Westerhof verontschuldigend.

Kinderziekte

De try-out bewijst zijn nut als ruim vier uur na de start opeens alle kijkkast-schermen op zwart gaan. De automatische schermbeveiliging zet de apparaten uit. Om het te herstellen moeten alle kasten uit elkaar gehaald worden. Te veel werk om à la minute te doen. Maar als de Familietrouw donderdag vertrekt voor haar tournee door Groningen, is ook deze kinderziekte eruit gehaald.

Op tournee

De Familietrouw ligt met Spinbarg van vrijdag 18 t/m maandag 21 augustus aan het Kleine der Aa in Groningen, in het kader van Noorderzon. Daarna maakt ze tot en met zondag 22 oktober een tocht door de provincie, waar ze op allerlei plekken een paar dagen aanlegt en vaak ook een nevenprogramma biedt. Voor alle voorstellingen, ook die in Groningen, zijn nog kaartjes verkrijgbaar. Alleen de spookwandelingen die op Noorderzon als nevenprogramma worden aangeboden zijn uitverkocht. Zie voor meer informatie, prijzen en tourneedata www.spinbarg.nl.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.