Initiatiefgroep: Verschuif Oude Winschoterdiep maar een stukje

Onder het motto ‘Wie niet sterk is moet slim zijn’ heeft de initiatiefgroep Oude Winschoterdaip Open een innovatief plan bedacht om het gelijknamige kanaal in de stad Groningen bevaarbaar te houden.

De filosofie achter het idee: Als de weg niet onder het kanaal door kan (de groep zet zich al jaren in voor een aquaduct) moet de aannemer het kanaal maar een eindje omleggen...

De initiatiefgroep grijpt haar kans nu de definititieve besluitvorming over de ombouw van de Zuidelijke Ringweg in Groningen vier maanden is uitgesteld. Die ombouw dempte het kanaal volgens de officiële plannen grotendeels.

Volgens de initiatiefgroep is er genoeg ruimte tussen de Meeuwerderbaan en H.J. Wichersstraat voor de omlegging. Daar is een park gepland, bovenop de ringweg die daar in een tunnel ligt. De groep put hoop uit de bekendmaking dat een ook onmogelijk gehouden fietstunnel bij De Papiermolen toch wordt gerealiseerd.

Volgens de initiatiefgroep moet het mogelijk zijn een fatsoenlijke vaargeul in stand te houden als het kanaal ietsje naar het westen verschuift. Volgens de huidige plannen lukt het (net) niet om het kanaal te behouden. De ruimte tussen het kanaal en het Europaplein is te kort om de weg uit de tunnel op het viaduct te krijgen. Het kanaal blijft wel open voor kano’s en kleine bootjes (gemiddelde diepgang 50 cm).

Oorspronkelijk wilde Rijkswaterstaat het kanaal volledig dempen en het water (het is ook een belangrijk afwateringskanaal) in een sifon onder de ringweg door leiden. Het huidige plan is daarom al een meevaller voor vaargasten, maar volgens de initiatiefgroep doet kanoën geen recht aan de grote cultuur-historische waarde van het eeuwenoude kanaal.

Onderzoekers denken dat de georganiseerde trekvaart in Nederland hier is begonnen. De kanalenhistorie leidt in veel plaatsen tot een herwaardering van water en recreatievaart. Met een ‘echt’ kanaal ontstaat er een nieuwe vaarroute voor plezier- en rondvaartboten. Het wordt dan bovendien een staande mastroute, waardoor de brug in de A7 niet meer open hoeft voor zeilschepen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven