Jachthaven Stadskanaal voorlopig in de ijskast

Het onderzoek naar een jachthaven in het centrum van Stadskanaal is voorlopig van de baan. Dat heeft de gemeenteraad besloten.

De politici vinden dat het geld dat was uitgetrokken voor dat onderzoek, zo’n 16.000 euro, beter op een andere manier besteed kan worden. Ze wijzen op het feit dat Stadskanaal in financieel slecht weer verkeert: daardoor moet worden bezuinigd en ging ook de onroerende zaakbelasting fors omhoog. Dat laatste gaf de gemeente meer inkomsten.

Geld

,,We vinden wel dat een jachthaven positieve gevolgen kan hebben’’, benadrukt fractievoorzitter Gert-Jan Boels van coalitiepartij CDA. ,,Maar dat is over een aantal jaren ook nog zo. Gezien de huidige financiële situatie vinden we dat het geld beter elders ingezet kan worden.’’ Vrijwel de gehele gemeenteraad denkt er zo over.

In de gemeente Stadskanaal is nu één jachthaven: het Spoordok in Musselkanaal. In het centrum van Stadskanaal zijn wel aanlegsteigers en andere voorzieningen voor vaarrecreanten. Een jachthaven is er echter niet. Na de vorige verkiezingen spraken de coalitiepartijen af de komst daarvan te zullen onderzoeken. Mede vanwege de verwachting dat door de Veenvaart, de nieuw verbinding tussen Erica en Ter Apel, het aantal vaarrecreanten zou groeien.

Voorlopig

Van die verwachte groei is op dit moment niet echt sprake en daarom riep oppositiepartij D66 in de gemeenteraad enige tijd geleden al op het jachthavenonderzoek van tafel te vegen. Zonde van het geld, zo stelde voorman Klaas Pals die er ook op wees dat er nog veel meer geld nodig is als er echt een haven moet worden aangelegd.

Zijn woorden vonden op dat moment geen weerklank. Nu is dus besloten het onderzoek niet door te laten gaan. ,,Niet definitief maar wel voorlopig’’, zegt wethouder Goziena Brongers (CDA). ,,Het is de wens van de raad en daar komen we aan tegemoet.’’

Teleurstelling

Voorzitter Klaas-Jan Havinga van de handelsvereniging in Stadskanaal is teleurgesteld over het besluit. Hij, zijn medebestuurders en de bij de vereniging aangesloten middenstanders zien veel in de komst van een jachthaven en hadden er zelfs een locatie voor, nabij het centrum. ,,Ik vind het erg jammer dat de zaak nu in de ijskast in gaat maar aan de andere kant heb ik begrip voor het feit dat de politiek de huidige financiële situatie laat voorgaan’’, aldus Havinga.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.