Klimmen voor uitzicht op De Onlanden

De omstreden uitkijktoren in natuurgebied De Onlanden tussen Groningen en Drenthe is na ruim vijf jaar een feit en sinds donderdag te beklimmen.

Boswachter Bart Zwiers, gehuld in olijfgroen regenpak en stevige wandelschoenen, glimlacht als hij over de nieuwe uitkijktoren in natuurgebied De Onlanden spreekt. „Ik ben blij dat het eindelijk af is”, zegt hij.

Dat de naderende storm donderdagmiddag wellicht niet ideaal is om de uitkijkpost voor het eerst te betreden, betwist hij. „Ik vind een goede storm ook prachtig om te zien. Mooi weer is een kwestie van perspectief.”

‘Kijk niet naar beneden’

Gisteren werd het vijfentwintig meter hoge bouwwerk, na ruim vijf jaar discussie, voor het publiek opengesteld. De harde windstoten deden het hout kraken. „Maak je geen zorgen”, zei de boswachter geruststellend.

„Het is niet de toren die je hoort. Dat zijn de bomen.” Ook tegen hoogtevrees wist hij bemoedigende woorden te spreken. „Kijk niet naar beneden.”

Groots uitzicht

Op het bovenste plateau blijkt een staaltje doorzettingsvermogen meer dan de moeite waard. Vanaf de toren is de wijde omtrek van het natuurgebied te zien. „Hier besef je pas hoe groots de waterberging eigenlijk is”, zegt Zwiers.

„En als het echt hard regent, verandert alles behalve de paden en wegen in een grote waterplas.” Een natuurlijke wateropvang, zodat Groningen niet overstroomt. Volgens de boswachter draagt het vergezicht bovenop de toren bij aan de beleving van De Onlanden.

Omstreden toren

Toch verliep de bouw van de toren niet zonder slag of stoot. Zo’n vijf jaar geleden kreeg Natuurmonumenten het ontwerp voor een futuristisch ogende, betonnen toren van een aantoongevend architectenbureau uit Rotterdam. Het ontwerp schoot omwonenden en de politieke partij Groen Noordenveld in het verkeerde keelgat.

Het betonnen uiterlijk zou uit de toon vallen in de omgeving. Bovendien zou de bouw bijna een miljoen euro kosten. Geld dat beter in natuurbehoud gestoken kon worden.

Tenslotte stuitte het plan voor een parkeerplaatsje ook op verzet. Waarom zou je mensen aansporen met de auto naar een natuurgebied te komen? Het eerste plan sneuvelde onder de kritiek.

Alternatief plan

Natuurmonumenten gaf de moed niet op. Voor een kleine zeven ton staat in een stukje bos langs de Drentsedijk nu een toren die in niets op het eerste idee lijkt.

Een ontwerp geïnspireerd op de haagwinde, een plant die zich om rietstengels omhoog wentelt en veel voorkomt op het moerassige terrein van De Onlanden. Gebouwd van metaal en afgewerkt met hout.

Het parkeerplaatsje is er wel gekomen. Vanaf het onverharde veld aan de Noorddijk in Peize, waar maximaal twintig auto’s kunnen staan, leidt een kronkelend pad door het drassige terrein naar het bouwwerk. „En hier begint de beleving al”, zegt Zwiers.

„Mensen moeten eerst een stuk door de natuur lopen, waar ze misschien al een vos of wilde paarden tegenkomen.” Volgens de boswachter wordt het uitzicht bovenop de toren door de wandeling een extra mooie beloning. „Want zo doe je er ook echt iets voor.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven