Koningin Máxima bezoekt Winschoter Rosarium

Koningin Máxima komt op dinsdagmiddag 13 juni naar Winschoten. Ze onthult en doopt, met bronwater uit Bad Nieuweschans, een nieuwe roos bij een landelijk symposium in het Rosarium.

De Nederlandse Rozenvereniging en gemeente Oldambt houden het symposium ter ere van het vijftigjarig bestaan van het Rosarium. De gemeente heeft 2017 daarom uitgeroepen tot Jaar van de Roos.

Schitterend

Wethouder Ricky van den Aker is dolblij met de toezegging van Máxima. ,,We hebben haar specifiek uitgenodigd en het is schitterend dat ze naar Winschoten komt. Mooi nieuws voor het Rosarium, Winschoten en het Oldambt."

Rozenwereld

Tijdens het symposium staan de bodem, onderstammen, export van onderstammen uit het gebied en de ontwikkeling van de nieuwe roos centraal. De grootste kwekers uit de rozenwereld ontwikkelen zo’n vijf tot tien rozen op jaarbasis. Maar deze nieuwe roos is speciaal voor het vijftigjarig bestaan van het Rosarium. Verder is de roos van Nederlandse bodem en valt op door een mooie bloem en prachtige kleur.

Proeftuin

Het Rosarium is een proeftuin voor rozen en werkt mee aan het keuren en ontwikkelen van goede rozensoorten. In totaal zijn er in het Rosarium in Winschoten circa twintigduizend rozen te zien van 320 verschillende rassen. Bijna tachtig procent van de wereldproductie van rozenonderstammen wordt in de regio Winschoten gekweekt. Jaarlijks worden ongeveer zeventig miljoen onderstammen over de hele wereld geëxporteerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.