Kroegen van Delfzijl missen de zeelui

Ooit telde Delfzijl tientallen kroegjes, bevolkt door varensgasten van over de hele wereld. Maar het tij is veranderd voor de horeca in de havenstad.

Voor kroegbaas Ivor Janson staat het al vast. Eind september sluit hij zijn café Pankouk. Twee jaar lang heeft de Engelsman het geprobeerd in Delfzijl. Maar het is hem en partner Sonnia niet gelukt er een stabiele broodwinning uit te halen. ,,Ik ga terug naar zee.’’

Zwaar weer

En Janson is niet de enige. De ooit zo levendige horeca van Delfzijl verkeert in zwaar weer. Van de tientallen kroegen die ooit voor vertier zorgden in het centrum van de havenstad, is nog maar een handvol over.

Een aantal ontwikkelingen speelt de horeca parten. Tegenwoordig vertrekken de schepen even snel als ze komen. Bemanningen hebben geen tijd meer om aan wal te passagieren. Tegelijkertijd valt ook de lokale klandizie ver terug door bevolkingskrimp en vergrijzing.

Kijk naar café Het Anker in de Willemstraat, een van de beroemdste cafés die de havenstad ooit kende. Al kennen weinig Delfzijlsters het bij zijn huidige naam. Nog altijd staat de kroeg plaatselijk bekend als ‘Tinus’, naar oprichter Tinus van der Linde en zoon en opvolger ‘jonge’ Tinus.

Café Het Anker, plaatselijk bekend als Tinus, sluit waarschijnlijk de deuren. Foto Jan Zeeman

Maar die tijd is geweest. Toen jonge Tinus – inmiddels overleden – het café verkocht, volgde er nog even een bloeitijd maar daarna kwam de klad erin. Na een paar jaar leegstand heropende Appie Plaggenborg uit Oostwold de zaak met zijn vrouw Hilda. Maar ze kregen de loop er niet meer in.

'Alles aan gedaan'

,,Ik heb er alles aan gedaan’’, zegt Plaggenborg. ,,Bands, artiestenavonden, het sloeg niet aan. Het verhoogde terras dat ik in exploitatie had heb ik teruggegeven aan de gemeente toen de muur dreigde in te storten. Ik ben nog in overleg met instanties, maar ik vrees toch dat volgende maand de knoop wordt doorgehakt en het café dicht gaat.”

Plaggenborg vindt dat hij de zaken niet goed heeft ingeschat, maar legt de schuld deels ook bij anderen neer. ,,Bij feesten staat overal muziek behalve hier. De straatversiering bij festiviteiten houdt op de hoek op.”

Ivor Janson dacht zijn droom waar te maken met zijn café Pankouk in de Landstraat. Maar helaas: ,,Je kunt er niet mee in je levensonderhoud voorzien. Sonnia is al weer parttime aan het werk gegaan in de verzorging. De straten worden leger, er komen steeds minder klanten in het café. De kosten zijn gestegen. Ik heb de prijzen niet verhoogd want ik wil het voor de klanten wel be-taalbaar houden. Ik ga weer varen maar hoop hier wel te blijven wonen. Ik heb Delfzijl in mijn hart gesloten.”

Soms valt het doek niet definitief. Even verderop in Landstraat zit Dolfie’s Bar. Uitbater Rudolph Ahlers stopt er ook mee, maar een groep vaste klanten neemt daar geen genoegen mee en neemt de zaak over. De vrienden gaan de zaak exploiteren als café Het Opstapje. De gemeente verstrekte deze week de drankvergunning.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.