Meer banen in Groningen, maar dezelfde Stadse armoe

Hoewel het aantal banen in Groningen toeneemt en de werkloosheid afneemt, vermindert het aantal mensen dat in armoede leeft niet of nauwelijks.

Dat blijkt uit het rapport ‘Stand van Stad’ van Onderzoek en Statistiek Groningen (O&S), de onderzoeksafdeling van de gemeente. Volgens O&S is 2016 het tweede achtereenvolgende jaar waarin Groningen een groei aan werkgelegenheid meemaakt. Het laatste jaar zouden er bijna 2500 vaste banen bij zijn gekomen. Dat is een toename van 1,5 procent, 0,4 procent meer dan het landelijk gemiddelde. Ongeveer de helft van de nieuwe werkplekken wordt bezet door inwoners van de gemeente Groningen.

Opgroeien in armoede

Toch lijkt de extra werkgelegenheid volledig voorbij te gaan aan de huishoudens die leven van een minimuminkomen. In hetzelfde rapport concludeert O&S namelijk ook dat de armoede in Stad gelijk is gebleven. Twee derde van de huishoudens die rond moeten komen van een minimuminkomen, doen dit al drie jaar of langer. Ook is het gemiddelde inkomen in Groningen een stuk lager dan het landelijk gemiddelde. Daardoor groeit nog altijd een op de vijf kinderen in de gemeente op in armoede.

Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) luidde ruim een week geleden al de noodklok over de ontstane situatie. Volgens de wethouder hebben laag opgeleiden in Groningen zo weinig kans op werk, dat de stad extra rijkshulp nodig heeft om de situatie aan te pakken. Het O&S-onderzoek bevestigt de ernst van de door Van der Schaaf geschetste situatie.

O&S concludeert dat het vooral jonge, hoogopgeleide stadsbewoners zijn die de nieuwe banen innemen. Uit het rapport blijkt dat de afname van werkloosheid in de groep tot 27 jaar het grootst is: het aantal werkloze jongeren is gehalveerd. Het constateert daarbij dat het kleine percentage banen voor lager opgeleiden voor meer dan de helft wordt bezet door iemand met een hogere opleiding. Onder banen voor middelbaar opgeleiden gebeurt dat in een derde van de gevallen.

Jongeren profiteren

Volgens Van der Schaaf is deze problematiek uniek in Nederland. „De verdringing is veel hoger dan in andere universiteitssteden”, zei de wethouder eerder in deze krant. Volgens O&S worden studenten en pas- afgestudeerden mede ingezet vanwege hun flexibiliteit en de bereidheid om parttime en tijdelijk werk aan te nemen. Toch is het niet allemaal de schuld van studenten. De beschikbaarheid van banen voor laag opgeleiden heeft volgens O&S ook te leiden onder automatisering en robotisering.

Hoewel de tendens doet vermoeden dat vooral jongeren profiteren van het extra werk, blijkt ook de werkloosheid onder oudere groepen te dalen. Het aantal werklozen tussen de 27 en 50 jaar is het afgelopen jaar met 25 procent gedaald. Onder 50-plussers zag O&S een daling van 10 procent.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.