Miljonair uit Leer na drankgelag met barkruk gedood

In de spraakmakende moord op de 66-jarige vastgoedmagnaat en miljonair Gerda Basse uit Leer, heeft de 55-jarige verdachte Christian I. deze week een bekentenis afgelegd.

Daarmee is deze geruchtmakende zaak, die Noord-Duitsland lange tijd in zijn greep had, na elf maanden opgelost.

Basse blijkt door haar vriend Christian I., die zijn geld als muzikant verdiende, in een vlaag van verstandsverbijstering met een barkruk te zijn doodgeslagen in haar atelier/café in Bingum. Ze hadden sinds enkele weken een relatie.

‘Vriend gekleineerd’

De advocaat van de verdachte kwam eerder deze week voor de rechtbank in Aurich met een verklaring van zijn cliënt. Daarin werd duidelijk dat Basse haar vriend in de moordnacht op 22 oktober had gekleineerd en voor Schlappschwanz (slapjanus) uitgemaakt.

Volgens Gabriele Boschbach van de Ostfriesen Zeitung gooide Basse haar vriend ook nog een glas wijn in het gezicht, deed ze lacherig over de muzikale kwaliteiten van Christian I., waarna bij hem alle stoppen doorsloegen. Allebei hadden ze die avond gedronken.

‘Verslaafd en woede-uitbarstingen’

De advocaat van de verdachte schilderde een negatief beeld van Basse. Ze was alcoholverslaafd en stond bekend om haar woede-uitbarstingen. Vriend Christian I. had al geadviseerd dat ze zich moest laten opnemen in een ontwenningskliniek op Ibiza.

De miljonair en de muzikant leerden elkaar in oktober van het afgelopen jaar kennen. Ze kwamen met elkaar in contact, nadat Christian I. een kamer bij de vrouw huurde. Hij was in Leer neergestreken, nadat hij eerder lange tijd op partyeiland Ibiza verbleef.

Lichaam in Jaguar

Nadat hij haar met een barkruk had vermoord verborg hij het lichaam in de achterbak van de Jaguar van Basse en reed er dagenlang mee rond door Ostfriesland.

De politie zocht naar haar in de polders achter Bad Nieuweschans en in Hamburg, waar de vrouw ook vastgoed had. Uiteindelijk dumpte de muzikant het lichaam in een stuk bos langs de A1 bij Hamburg.

Een voorbijganger ontdekte het stoffelijk overschot op 5 maart van dit jaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.