Mogelijk gratis drugs voor verslaafde prostituees (+video)

Verslaafde straatprostituees krijgen mogelijk gratis drugs bij het opdoeken van de tippelzone aan de Bornholmstraat in Groningen.

Burgemeester Peter den Oudsten wil dat er een einde komt aan de uitzichtloze situatie van de veelal cocaïneverslaafde vrouwen die er worden uitgebuit.

De raad staat achter het plan van aanpak van het stadsbestuur, maar wijst op de knelpunten. De gemeente werkt bij sluiting van de tippelzone samen met instanties als GGD, Leger des Heils, verslavingszorg en reclassering. Doel is de ruim dertig vrouwen die op de tippelzone werken een ander leven te bieden door ze te helpen met bijvoorbeeld huisvesting, verslaving en onderwijs. Voor iedere vrouw komt een plan op maat.

Laatste tippelzone

Groningen is een van de laatste steden in Nederland die nog een tippelzone heeft. De tippelaarsters werken er legaal. Iedereen bezit een pasje van de gemeente. In de tippelzone is een zogeheten huiskamer waar vrouwen die hulp nodig hebben terecht kunnen.

Gratis drugs?

Burgemeester Peter den Oudsten concludeert net als een aantal raadsfracties dat er vrouwen zijn die waarschijnlijk niet van hun cocaïneverslaving afkomen. Hij wil onderzoeken of er een hulpprogramma mogelijk is zodat vrouwen aan hun drugs kunnen komen en toch een menswaardig bestaan hebben.

Groen licht voor sluiting

De sluiting van de tippelzone krijgt het groene licht van de raadsfracties. Zij bespraken woensdagmiddag tijdens de commissie veiligheid het plan. Maar het opdoeken van het werkgebied voor straatprostituees aan de Bornholmstraat gebeurt wat hun betreft niet van de een op de andere dag. Raadsleden willen voorkomen dat prostituees in de illegaliteit belanden of op onveilige plekken zonder toezicht werken.

Straatprostituees moeilijke groep om mee te werken

Carlo Schimmel (D66) steunt het plan. ,,Tegelijk verwachten wij niet dat sluiting op zeer korte termijn zinvol is. Het blijft een zeer moeilijke groep om mee te werken.’’ Hij benadrukt dat het doel moet zijn de vrouwen perspectief te bieden. ,,En niet om dit stukje stad schoon te poetsen.’’

Dilemma

Ook andere fracties hikken tegen een vastgestelde termijn aan. Den Oudsten noemt het een dilemma. Het gevolg is volgens hem dat ,,we een flink aantal plannen van aanpak kunnen vergeten.’’ Hij wijst erop dat hulpinstellingen juist vragen om een termijn. Deze vrouwen moeten soms ‘geforceerd’ worden om het plan van aanpak serieus te nemen ‘en energie te steken om naar een ander bestaan te gaan.’ De burgemeester komt er bij de raad op terug. Hij verwacht dat het volgend jaar duidelijk wordt of het mogelijk is een datum vast te stellen.

’Onzichtbare prostituees’

Diverse fracties willen ook weten wat de gemeente doet aan straatprostituees die niet in beeld zijn en zonder toestemming werken.

De gemeente weigert sinds juli dit jaar nieuwe straatprostitees. Maar zijn krijgen volgens de burgemeester ook een hulptraject aangeboden. Tegelijk geeft hij toe dat het onontkoombaar is dat de gemeente niet alle straatprostituees in beeld heeft, mede omdat deze soms in andere gemeenten wonen.

Illegaliteit

Hulpinstanties als De Straatmadelief, die opkomt voor de belangen van straatprostituees, zijn bang dat door sluiting van de tippelzone veel prostituees in de illegaliteit belanden of van de radar verdwijnen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.