NAM wil nog 1 miljard kuub gas winnen uit veld bij Warffum

De gaswinning uit het kleine veld bij Warffum moet de komende vijf tot tien jaar nog zo’n miljard kuub gas opleveren. Dat zegt de NAM.

De afgelopen dertig jaar werd op een locatie even ten noorden van Warffum 7 miljard kuub gas gewonnen.

Onderhoud

Om te zorgen dat de productie van gas de komende jaren door kan gaan, wordt deze maand en volgende maand groot onderhoud uitgevoerd. Dat moet eens in de vijf jaar. Eerst wordt het grote materieel dat voor die klus nodig is aangevoerd. De daadwerkelijke werkzaamheden duren vier weken. Tijdens die periode werken er zo’n honderd mensen op de locatie. Daarna wordt alles weer afgevoerd.

Als onderdeel van de werkzaamheden zal er ook geruime tijd een flinke steekvlam zichtbaar zijn. ,,De installatie moet drukvrij gemaakt worden, waardoor een verhoogde vlam in de affakkelinstallatie is te zien. Dat drukvrij maken is nodig om veilig aan de installatie te kunnen werken.

Inspraak

De woordvoerder ontkent dat de gaswinning in Warffum wordt opgeschroefd. ,,Het klopt niet dat de gaskraan van het kleine veld bij Warffum ineens open gaat. We gaan niet meer gas winnen.’’

In de Groninger Staten werden vorige maand vragen gesteld over de gaswinning bij Warffum. Volgens D66 hadden gemeente en omgeving inspraak moeten hebben. Ook mist die partij een wettelijke procedure.

Uit de kleine velden in ons land kan nog zo’n 100 miljard kuub gas worden gewonnen. De waarde van dat gas is 15 miljard euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven