Nog veel steun nodig voor bijen-app

De bijen-app die de Groningse collectieven voor agrarisch natuurbeheer met steun van Google ontwikkelen, is een stap dichterbij. Maar er moet nog veel werk gedaan worden voordat er een gebruiksklare app is.

Tips

De drie collectieven voor het agrarisch natuurbeheer in de provincie ontwikkelen samen een applicatie die laat zien hoe bijvriendelijk of -onvriendelijk een gebied of omgeving is. De app moet ook tips geven, over hoe sloten beter beheerd kunnen worden en tuintjes beter onderhouden kunnen worden om meer bijen te trekken. Ondernomen actie kan op een kaart worden ingevuld, waarna van metertje met een schaal van één tot vijf is af te lezen hoe goed de omgeving er voor bijen uitziet. Dit moet motivatie bieden de leefomgeving van bijen te verbeteren.

Het project is bedacht op initiatief van Google. Het Amerikaanse bedrijf wilde z’n naam aan een natuurproject voor bijen verbinden. Het was op de hoogte van het werk dat de collectieven uitvoeren en had vernomen dat Groningen met nog grotere bijensterfte te kampen heeft dan andere provincies.

Onzeker

De natuurcollectieven gaven expertisebureau Geon, dat is gespecialiseerd in geo-informatie, opdracht een ontwerp voor een app te maken. Het bedrijf heeft de schetsen nu af. Leerlingen van het Terra College uit Groningen en Emmen hebben de afgelopen tijd nog bij mensen aangebeld voor meer kennis, meer tips en om te horen hoe mensen hun eigen tuinen beheren. Zo werd mensen bijvoorbeeld ook gevraagd of ze bestrijdingsmiddelen gebruiken.

Hoe de vervolgfase van het project er uitziet, is nog onzeker. Google heeft het project eenmalig met een g bedrag van zo’n 20 duizend euro gesteund. ,,We hopen zo snel mogelijk de financiering rond te krijgen voor het vervolg ’’, zegt coördinator Marjon Schultinga. Men hoopt dat het project zich voor nog een jaar van de steun van het Amerikaanse bedrijf kan verzekeren. Ook wordt er draagvlak gezocht, bij onder meer gemeenten, Natuurmonumenten en landbouworganisatie LTO, om te zien op welke schaal de app aan een beter leefklimaat voor bijen kan bijdragen.

Drones

Bijenpopulaties nemen wereldwijd in aantallen af. De grootschalige monocultuur in de landbouw wordt één van de oorzaken genoemd. Vegetatie is niet gevarieerd genoeg meer en er zijn te weinig wilde bloemen die een voedselbron vormen. De collectieven in Groningen maken werk van het inzaaien van akkerranden met een bloem- en kruiden mengsel, in eerste instantie was dat met het doel meer voedsel en broedmogelijkheden voor vogels te creëren. ,,De laatste jaren stemmen we de mensgels waar mogelijk steeds meer af op de behoeften van de wilde bij’’, zegt Schultinga.

Het 'bijenvraagstuk' wekt ook op mondiale schaal belangstelling van de wetenschap. In Japan probeert een wetenschappelijk instituut minidrones te ontwikkelen die de rol van de bijen voor de bestuiving van bloemen kan overnemen, zo meldde het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist deze maand nog. Ook met de productie van deze drones is nog jaren ontwikkelingstijd gemoeid.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.