Omwonenden pakken Scharlakenbos aan

Het Scharlakenbos in Haren is een geliefd wandelgebied. Maar hoe onderhoud je het bos? En hoe verbeter je het? Donderdag praten bewoners mee.

Hoe bijzonder het Scharlakenbos aan de zuidkant van Haren is, ziet Wim Woudman vooral aan het aantal vogels dat er huist. „Veertig tot vijftig soorten, op een relatief klein gebied”, zegt de vogelkenner. Woudman inventariseert al tientallen jaren vogels in de gemeente. „Vooral de oude bomen in het Scharlakenbos, die tussen de 150 en 200 jaar oud, moeten goed worden verzorgd. Die vormen een voedingsbodem voor allerlei dieren.”

Behoud van dieren, bijzonder groen of toch iets anders? Wat vindt de liefhebber van het gebied eigenlijk belangrijk? Die vraag staat donderdag centraal tijdens een bijeenkomst in sporthal Scharlakenhof. Landschapsbeheer Groningen, de gemeente Haren, Stichting Scharlakenring en Behoud landelijk gebied Harendermolen zijn organisator. „Ons doel is de omwonenden bij de ontwikkeling van het natuurgebied te betrekken”, zegt Elmar Schraa, projectleider bij Landschapsbeheer.

Vrijwilligers

„We willen samen de verantwoordelijkheid dragen. Het liefst zien we ook een werkgroep van vrijwilligers ontstaan.” Vrijwilligers zijn onder meer nodig voor het onderhoud van het bos. Om een voorproefje te geven van het werk, is zaterdag een ‘werkdag’ gepland. „Een paar goede laarzen, snoeischaren en een sloothark is alles wat we nodig hebben”, zegt Schraa. „Daarmee gaan we snoeien langs de dichtgroeiende paden, de opschort op open velden weghalen en de pingoruïne weer onkruidvrij maken.”

Het zijn de eerste concrete stappen in de gebiedsontwikkeling sinds de aanpak van de oude buitenbaden van zwembad Scharlakenhof in 2014. „Daar werden regelmatig dode dieren gevonden”, licht Niek Meijer, bio-adviseur van Stichting Scharlakenring, toe. „Inmiddels ligt er aan de oostkant zand en kunnen dieren er zelfstandig uitklimmen.” Meijer zou nu graag zien dat de beleving van het gebied wordt verbeterd.

Bijzondere grazers

Hoe? „Bijzondere grazers”, oppert Meijer. „Zoals de bruine lakenvelder koeien die een tijd lang op een weiland rondliepen. Die zijn te herkennen aan de witte streep op hun rug. Het kalfje dat bij ze liep, kwam nauwelijks boven het gras uit. Die was alleen te herkennen door de witte streep die soms opdook. Dat vinden mensen leuk.” Of de zwarte schapen die er deze dagen rondlopen.

Wethouder Mariska Sloot is enthousiast over de nieuwe energie die in het gebied wordt gestoken. „Het bos floreert al, maar het kan nog beter. Het opknappen van de baden was een goede eerste stap, maar nu moeten we ook doorpakken.” Volgens Sloot is het belangrijk daarbij rekening te houden met de gebruikers van het gebied. „Hoe willen we verder? Wat willen we verbeteren? Wil je een gelikte wandelroute, of laat je het juist lekker ruig? Die vragen kunnen wij als gemeente niet alleen beantwoorden.”

Wie wil meedenken over de toekomst van het Scharlakenbos, is donderdag welkom tussen 19.30 en 22.00 in de Scharlakenhof.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven