Ondernemer uit Drachten hoort werkstraf eisen wegens hennepteelt

Het Openbaar Ministerie heeft een werkstraf van 200 uur geëist (en twee maanden voorwaardelijke celstraf) tegen een 45-jarige ondernemer uit Opende wegens hennepteelt. Volgens officier van justitie Henk Mous is de man betrokken bij een in 2014 ontmantelde kwekerij met 850 planten in een bedrijfspand in Drachten.

In zijn woning in Opende werd een deel van de oogst aangetroffen, ruim 12 kilo natte hennep. Hij zei dat de hennep van iemand anders was.

Inval in 2014

Al in 2013 rook de politie onraad bij het pand in Drachten waarin in 2009 ook een hennepkwekerij was ontdekt, na een brand. Onderzoek leidde tot een inval in juni 2014.

Naast de werkstraf moet de man, zo wil het OM, de winst inleveren, berekend op 237.000 euro. De verdachte zeg dat hij met de hennepteelt geen bemoeienis had. Hij verhuurde het pand aan een kennis. In dat pand had hij ook twee eigen bedrijven.

Camera’s

Tijdens de zitting viel op dat de verdachte veel kennis heeft van hennepkwekerijen. Hij had daar een verklaring voor: als leverancier van beveiligingscamera’s had hij nogal wat klanten in de hennepwereld. ,,En dan hebben we het niet over jongens die op scootertjes rondrijden,’’ zei hij.

Een 32-jarige man, huisgenoot van de hoofdverdachte, hoorde een werkstraf van 60 uur eisen wegens het verrichtingen van werkzaamheden in de kwekerij. Twee andere betrokkenen, onder wie de partner van de hoofdverdachte, moeten worden vrijgesproken, zo vindt officier van justitie Mous.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.