Onderzoek naar ‘Eelde’ vertraagd van de grond

Onderzoek na onderzoek is inmiddels op de levensvatbaarheid van Groningen Airport Eelde losgelaten. En de presentatie van hét onderzoek wordt maanden uitgesteld.

Strategische verkenning

Mede op aandringen van voormalig PvdA-gedeputeerde Ard van der Tuuk vindt de ‘strategische verkenning toekomst Groningen Airport Eelde’ plaats. Oftewel: moeten de aandeelhouders (provincies Groningen en Drenthe, en de gemeenten Groningen, Assen en Tynaarlo) financieel bijspringen om ‘ons’ noodlijdende vliegveld te redden? Als er niets gebeurt, zijn over drie jaar de reserves op. Aan het eind van dit jaar wordt rekening gehouden met een verlies van 1,2 miljoen euro.

Op 19 mei zou op het provinciehuis in Assen voor de Staten- en raadsleden een informatiebijeenkomst over delen van het onderzoek naar de toekomst van vliegveld Eelde plaatsvinden. Deze is naar september verplaatst.

Volgens wethouder Albert Smit (PvdA) van Assen is de tijd onder meer nodig om de onderzoeksresultaten op elkaar af te stemmen. Het onderzoek is in delen opgeknipt. ,,En het is allemaal wat ingewikkelder dan gedacht.’’

Uitstel van executie

Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE), niet echt een voorstander van de regionale luchthaven, spreekt van uitstel van executie. ,,De strategische verkenning bestaat uit vier onderzoeken die zijn uitbesteed’’, legt woordvoerder Jan Wittenberg uit. Een analyse van de luchtvaartmarkt en passagierspotentieel door Lufthansa Consulting, een analyse Business en exploitatiemodel door Strategem strategic consulting en de Verkenning Maatschappelijk toegevoegde waarde door Berenschotgroep. Het vierde onderzoek betreft de maatschappelijke kosten en baten.

Wittenberg: ,,Het is onmogelijk de uitkomsten van deze onderzoeken met elkaar in overeenstemming te brengen. Ga er maar aan staan. Het aantal passagiers dat via Eelde vliegt, neemt al jaren af. Dus welk overtuigend businessmodel kun je daar op loslaten? Bovendien wordt het in 2018 echt spannend, want dan wil Transavia rechtstreeks vanaf Lelystad vliegen, waardoor het is gedaan met de tussenlandingen op Eelde.”

Het college van de gemeente Tynaarlo nam alvast een voorschot op de onderzoeksuitkomsten. Het maakte eind april bekend dat het vliegveld op steun van Tynaarlo kan rekenen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.