Ongeloof over onderhoud Oosterpoort: ineens is sloop onvermijdelijk

De gemeenteraad van Groningen is verbijsterd dat het achterstallig onderhoud van De Oosterpoort zo hoog is opgelopen, dat sloop ineens onvermijdelijk is.

Ondans de verbijstering, tekent zich een raadsmeerderheid af voor de sloop van het cultuurcentrum.

De meeste partijen zijn verbaasd dat ze nu pas worden geconfronteerd met het achterstallig onderhoud van het cultuurgebouw. Jaarlijks is daarvoor volgens een onderzoeksrapport ruim 1,1 miljoen euro nodig.

,,Net zoals eerder bij MartiniPlaza is gebeurd, is het pijnlijk dat we weer achter de feiten aanlopen’’, aldus Petra Brouwer namens GroenLinks.

'Nog nooit zo vaak het woord 'ducttape' gezien'

Diederik van der Meide (PvdA) constateerde dat het achterstallig onderhoud is veroorzaakt door een ‘gebrek aan regie.’ Jasper Honkoop (VVD) stelde dat hij in een onderzoeksrapport nog nooit zo vaak het woord ‘ducttape’ was tegengekomen. ,,De bedrijfsvoering en het beheer van De Oosterpoort zijn zeer zorgwerkend.’’

'Sloop en verplaatsing te voorbarig'

Een aantal partijen is niet overtuigd van de noodzaak tot sloop over tien jaar. Volgens Daan Brandenbarg (SP) zijn de knelpunten niet zodanig dat deze niet opgelost kunnen worden. ,,Er zijn andere oplossingen denkbaar. Het is veel te voorbarig om De Oosterpoort te slopen of te verplaatsen.’’

Het is nog onbekend waar de nieuwe Oosterpoort komt te staan.

Onvrede

Diederik van der Meide (PvdA) vindt dat veel eerder gemeld had moeten worden dat er sprake is van achterstallig onderhoud. Hij noemt het heel zuur dat het zover is gekomen. Jasper Hon-koop (VVD) spreekt van een ‘brevet van onvermogen’.

In het onderzoeksrapport wordt een groot aantal knelpunten van het huidige cultuurgebouw, dat 46 jaar oud is, opgesomd. De belangrijkste zijn geluidsoverlast die omwonenden ondervinden en hinder door vrachtwagens. Volgens Daan Brandenbarg (SP) kunnen hier creatieve oplossingen voor worden bedacht.

Geen regie

Bert Dijkhuizen (100% Groningen) stelde de vraag die ook anderen stelden. Hoe heeft dit in vredesnaam kunnen gebeuren? Hij dacht het antwoord te weten. Volgens hem was er sprake van een cultuurclash, namelijk tussen creatievelingen en techneuten die aan elkaar niet duidelijk konden maken wat er moest gebeuren bij De Oosterpoort. 

Was dit de reden waarom Hon-koop zo vaak in het onderzoeksrapport naar de misstanden binnen De Oosterpoort het woord ‘ducttape’ als lapmiddel tegenkwam? Dat er geen regie was, was volgens Diederik van der Meide (PvdA) een ‘ferme constatering’ in het rapport. Oftewel: uiterst pijnlijk.

Waarom wachten als gebouw geen toekomst heeft?

Honkoop vroeg zich hardop af waarom er nog tien jaar met sloop moet worden gewacht terwijl het gebouw geen toekomst meer heeft.

Volgens wethouder Paul de Rook (D66) is die tijd onder meer nodig voor de zoektocht naar een nieuwe locatie.

GroenLinks wil toch de huidige plek nog niet opgeven. ,,Die is uniek, mede door de nabijheid van het centrum’’, merkte Petra Brouwer op.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.