Onmisbare collectebussen voor Dierenambulance Groningen

Vrijwilligers van de Dierenambulance Groningen laten ze graag even zien: de ouderwetse collectebussen die de vereniging nog steeds een goede dienst bewijzen. Vrijwilligers haalden er begin juli bijna 9000 euro mee op.

Het is, met donaties en lidmaatschapsgeld (2000 leden), een van de drie belangrijkste inkomstenbronnen van de vereniging, die ook nog een kleine bijdrage van de overheid krijgt voor het opvangen van zwerfdieren.

Behalve in de handen van collectanten staan de bussen ook vast in een aantal winkels, cafetaria’s en dierenartsenpraktijken. ,,Tijdens de collecteweek mochten we bij 13 supermarkten van Albert Heijn ook statiegeldbonnetjes inzamelen’’, zegt Jacqueline Lefèvre die de collecte samen met haar moeder Diseree organiseert.

Dierenambulance Groningen: van Assen tot aan het wad

De collectanten verdelen ze zo goed mogelijk over alle stadswijken en Haren. ,,De Dierenambulance Groningen is tegenwoordig ook actief in zeven andere gemeenten: Bedum, Eemsmond, Loppersum, Marum, Noordenveld, Ten Boer en Tynaarlo. Maar daar zijn we nog niet zo bekend en zitten we ook niet zo goed in collectanten. Hopelijk verbetert dat de komende jaren, want de opbrengst is hard nodig.’’

Volgens Lefèvre is het vinden van voldoende collectanten lastig. ,,Het heeft niet zo’n goede naam, hoewel wij vaak van die mensen horen dat het leuk werk is. Sommigen doen het jaren achter elkaar.’’

Ze hoopt dat de ervaringen van een nieuwkomer anderen over de streep trekken. Die haalde in de stadswijk Ruischerwaard ruim 300 euro op, de hoogste opbrengst dit jaar. Bewoners van 161 van de 187 adressen waar de deur open ging, trokken hun portemonnee.

Opvallend veel goodwill

’De wijkbewoners waren opvallend enthousiast over het werk van de organisatie die behalve zieke of gewonde dieren ook de mensen helpt die ermee worden geconfronteerd: wie moet je anders bellen als je een hond onder de auto hebt gehad of een gewond dier vindt? Dat de samenleving zo’n organisatie vrijwel zonder subsidie in stand houdt, bleek ook veel mensen aan te spreken. ,,In plaats van stichtingen waar al miljoenen in omgaan.’'

Lefèvre is blij met de goodwill voor de Dierenambulance, die met 50 medewerkers, twee ambulances, een scooter en een crematieauto permanent paraat staat. Ze verwerkten vorig jaar ruim 11.000 meldingen (7000 in de gemeente Groningen). Daaronder waren 509 spoedmeldingen over oa 231 gewonde katten, 107 vogels, 77 honden en 54 reeën en ander wild).

De Dierenambulance verzorgt ook dierenarts-afspraken voor mensen die dat zelf niet kunnen en regelde 885 crematies en 1 begrafenis, vooral van katten (442) en honden (416). In het kantoor aan de Friesestraatweg in de stad is op 2 september een open huis.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven