Oost-Groningers balen het meest van iedereen van kabinet-Rutte III

Het draagvlak voor het regeerakkoord is het allerlaagste in de gemeente Pekela. Sowieso zitten veel Groningers en Drenten niet te wachten op het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en CU.

Dat verwacht Josse de Voogd, de onderzoeker die de uitkomst van de kabinetsonderhandelingen vergeleek met de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart.

Weinig steun van Oost-Groningen

Wat valt op? In Pekela stemde dit voorjaar slechts 28,1 procent van de kiezers op een van de vier coalitiepartijen. Daarmee is de steun voor het nieuwe kabinet-Rutte III in Pekela het allerlaagste van Nederland, op de voet gevolgd door Urk en Kerkrade.

Ook Bellingwedde, Menterwolde en Oldambt zijn in de onderste regionen te vinden, even later gevolgd door Hoogezand-Sappemeer, Veendam en Appingedam. Rutte III, dat als motto ‘vertrouwen in de toekomst’ koos, hoeft in Drenthe en Groningen sowieso niet veel applaus te verwachten.

Bekijk de steun voor Rutte III per gemeente

Tubbergen dolblij met Rutte III

De steun voor Rutte en kompanen is het grootst in het Overijsselse Tubbergen, waar 72,2 procent van de mensen juist wél op een van de vier coalitiepartijen stemden. „Dat komt omdat het CDA het in Tubbergen altijd goed doet”, verklaart De Voogd. „Het is interessanter om te kijken naar plekken waar VVD, CDA, D66 en CU allemaal bovengemiddeld scoren.”

Wie dat doet, komt uit bij Midden-Delfland, Woerden en Leusden, gemeenten met middelgrote plaatsen aan de rand van een grote stad.

‘Haren springt eruit’

In Drenthe en Groningen is geen enkele gemeente waar de vier partijen het allemaal goed doen. „Haren springt eruit”, zegt De Voogd. „Daar scoort de VVD, D66 en CU goed. Alleen het CDA is er niet groot, maar goed, ook weer niet heel klein.”

Ook in Tynaarlo en Noordenveld is de steun voor drie van de vier regeringspartijen relatief groot.

Grote steden en het arme platteland

Die uitkomst verrast De Voogd niet. „In grote steden scoort de nieuwe coalitie laag, mensen stemmen daar vooral GroenLinks, PvdA en DENK. En op het armere platteland doen de vier het ook niet goed, daar zijn de SP en de PVV populair. Juist de middelgrote steden en het rijkere platteland, waar VVD en CDA geliefd zijn, zijn blij met deze uitkomst.”

In Zeeland hebben veel mensen evenmin voor een van de vier regeringspartijen gekozen. Toch verwacht De Voogd dat veel Zeeuwen wel blij zijn. „In Zeeland wonen veel SGP’ers. Zij zijn vast best blij met een coalitie met de ChristenUnie en het CDA. De Zeeuwen zijn daardoor minder boos dan de Oost-Groningers.”

Hoe loopt dit af?

Het is spannend om te zien hoe iedereen op het nieuwe regeerakkoord zal reageren, vindt De Voogd. Hij verwacht dat er D66-stemmers zullen zijn die niet blij zijn met de samenwerking die de partij is aangegaan. „Wellicht dat D66 bij de komende gemeenteraadsverkiezingen weer wat zal verliezen.” Veel zal dat niet zijn, verwacht de onderzoeker. „Ze zullen de winst die ze in maart behaalden, wellicht verdampen. Ik denk niet dat ze flink zullen verliezen.”

Wat vind jij van Rutte III?

Bent u blij met de nieuwe coalitie van VVD, D66, ChristenUnie en CDA? Laat het ons weten via onderstaande poll.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.