Openbaar Ministerie Noord-Nederland krijgt geen ervaren mensen

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland slaagt er niet in officieren van justitie met ervaring aan te trekken. Daar is wel behoefte aan.

Dat zegt hoofdofficier van justitie Jan Eland (60) in een interview in deze krant. Eland (60) vertrekt per 1 september naar Limburg na bijna 14 jaar als hoofdofficier in het Noorden te hebben gewerkt.

Eland: ,,Een vacature voor een assistent-officier levert 130 sollicitanten op. Maar het lukt ons niet een ervaren officier van justitie elders uit het land naar het Noorden te halen.’’ Volgens Eland is het iets waar de periferie mee te maken heeft. ,,Limburg kampt met hetzelfde probleem.’’

Tekort aan rechters

Bij de rechtbank Noord-Nederland is momenteel sprake van een tekort aan rechters waardoor de planning van strafzaken flink onder druk staat.

Eland: ,,Mijn grootste angst is dat tegen de tijd dat de rechtbank ons kan bieden wat wij nodig hebben, wij niet genoeg officieren van justitie hebben om al die zittingen te doen.’’

De hoogste justitie-ambtenaar in Noord-Nederland laat zich ook uit over de aardbevingsproblematiek in Groningen. Hij zegt: ,,Wat mij verrast is dat het allemaal met samengeknepen billen gaat. Waar blijft het grote gebaar van de NAM, van Economische Zaken?’’ Het OM doet onderzoek naar de strafrechtelijke aansprakelijkheid van de NAM. Wat daarvan ook de uitkomst zal zijn, het zal de oplossing niet brengen, aldus Eland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.