Opinie: Groningen moet nog even heel boos blijven

Premier Rutte kreeg maandagavond op tv onderuit de zak van boze Groningers. Hij viel stil. Groningen mag straks niet stil vallen na de verkiezingen. Juist dan is actie nodig.

Het is geen geheim dat de VVD-top de pest heeft aan de publieke omroep, die door veel liberalen wordt gezien als een verstokt links bolwerk. De verhoudingen zullen er na maandagavond niet beter op worden. De weifelende premier Mark Rutte werd op de buis bij Pauw en Jinek voor een groot publiek geconfronteerd met boze Groningers die hem in het nauw dreven.

Lach

Opvallend was dat de altijd goedlachse en goedgebekte Rutte vrijwel stil viel toen hij kreeg te maken met snoeiharde kritiek uit het publiek. Het VVD-boegbeeld bleek slecht voorbereid op het gesprek en etaleerde een gebrekkige kennis over de situatie in Groningen. Van enige empathie voor de onfortuinlijke bewoners van het gasgebied leek geen sprake.

Daardoor ontstond het beeld van een premier uit Randstad, vooral voor de beter gesitueerden, die niet in staat is perspectief te bieden aan de geplaagde bewoners van een gewest met ingrijpende problemen. En ook nauwelijks is geïnteresseerd in de situatie op het Groninger platteland.

Woede

Kennelijk is het omgaan met getergde landgenoten heel iets anders dan het debatteren op het scherp van de snede onder de Haagse stolp. In de spelletjes die daar worden gespeeld, excelleert de VVD-leider. Rutte en trouwens ook veel andere bewoners van het Binnenhof lijken echter de kunst verleerd te hebben om zonder kleerscheuren in gesprek te gaan met gewone mensen met grote problemen. Op echte woede heeft hij geen antwoord.

En dat terwijl juist de VVD te pas en te onpas onder de aandacht brengt dat onder dit kabinet de gaskraan voor de helft werd dichtgedraaid en een begin is gemaakt met de wederopbouw van Groningen.

Cruciaal

Maar dat is niet het punt waar het hier om gaat. Feit is namelijk dat Groningen op een cruciaal moment, net voor de verkiezingen, de aandacht van het land op zich heeft gevestigd. Dat ging niet vanzelf. Cabaretier Freek de Jonge kwam er aan te pas, Arjen Lubach hielp een handje met zijn satire over bizarre wijze waarop in Groningen schade wordt afgehandeld. En natuurlijk was er de documentaire over Annemarie Heite, die de nodige kijkers trok. Hoe dan ook, Groningers hebben handig gebruik gemaakt van dit momentum om steun te vragen voor hun zaak.

Maar het is niet voldoende actie te voeren tot aan de verkiezingen. Daarna begint in feite het echte werk, wanneer er een nieuw kabinet gesmeed moet worden. Tijdens die lastige onderhandelingen is het zaak de kwestie-Groningen steeds weer onder de aandacht van de partijen te brengen. Groningen moet dus nog even heel goed bij de les blijven en proberen de interesse van de rest van het land vast te houden.

Fatsoen

Immers: de gaswinning is bij de formatie natuurlijk niet het enige hoofdpijndossier dat op tafel komt. Het is een onderdeel van de onderhandelingen over allerlei aangelegenheden, uiteenlopend van het eigen risico in de zorg tot de verhoging van het defensiebudget. Zaken die net als het verder dichtdraaien van de gaskraan en het optuigen van een fatsoenlijke uitkoopregeling in Groningen ook flink in de papieren kunnen lopen.

De vooruitzichten zijn gunstig. Vorige maand nam de Kamer met grote meerderheid een motie aan om de gaskraan in Groningen verder dicht te draaien en te zorgen voor een uitkoopregeling. Dat was een belangrijk besluit omdat het een duidelijke poging is om het gevoelige gasdossier te depolitiseren. Wanneer er langs die lijn wordt gewerkt is het mogelijk om in Den Haag straks door het nemen van de juiste maatregelen het vertrouwen van de Groningers terug te winnen.

Toon reacties

Geschreven door

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.