Opnieuw celstraffen geëist in hennepzaak De Kring

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een half jaar celstraf geëist tegen een 35-jarige man uit Groningen wegens witwassen. Bij een inval werd 113.000 euro aangetroffen in een woning van de oma van de verdachte. Het vermoeden is dat de man dit geld heeft verdiend met hennephandel.

De verdachte ontkent dat het geld van hem is en beroept zich verder op het zwijgrecht. Het OM heeft beslag gelegd op het geld.

Tegen een tweede verdachte (44) werd vier maanden celstraf geëist wegens het runnen van een stekkerij ten behoeve van de hennepteelt. Bij hem werden ruim 3.100 hennepstekjes aangetroffen en tachtig moederplanten. De man gaf toe dat hij 200 tot 300 stekjes per week verkocht aan een vaste afnemer (1,50 euro per stuk). De stroom werd illegaal afgetapt.

Winst inleveren

Het OM berekende de winst op ruim 10.000 euro. Deze winst moet hij wat het OM betreft inleveren. Volgens advocaat Fred Kappelhof is de opbrengst hooguit 4.000 euro waar de gemaakte kosten nog van moeten worden afgetrokken. Dan resteert volgens de advocaat nog geen duizend euro. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

De twee verdachten kwamen in beeld in een groter politieonderzoek naar hennepteelt. In juni 2015 werden na meldingen bij Meld Misdaad Anoniem op tal van plaatsen in Groningen invallen gedaan, onder meer op woonwagencentrum De Kring. Twee weken geleden stonden als gevolg van dit onderzoek drie mannen terecht. Tegen hen werden celstraffen geëist tot drie jaar. In deze zaken doet de rechtbank maandagmiddag uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.