Orgaanwurgende korsetten en hilarisch ondergoed in museum Appingedam

Hilarisch ondergoed, een ‘boneshaker’ en orgaanwurgende korsetten. Het is te zien in de expositie Mode van 1850 tot 1980 in Museum Stad Appingedam.

De ‘boneshaker’ is een fiets uit de 19e eeuw, gemaakt in Appingedam. Het is een van de opvallende items in de vrijdag geopende tentoonstelling. Ook zijn er de korsetten die zo strak moesten dat de organen in de knel kwamen en de vrouwen flauw vielen omdat ademen lastig was.

Wisselende decors

De presentatie toont de ontwikkeling van de mode in een bijna anderhalve eeuw en dus ook wat na de knellende korsetten kwam: kleding die paste bij de nieuwe tijd, waarin vrouwen ook gingen sporten, autorijden en fietsen.

De mode wordt getoond in decors van interieurs van vroeger. Zoals een woonkamer uit de jaren zeventig, met het bekende bruin en oranje én letterbak en Lundia-kast.

Een zaal is ingericht met mode uit de negentiende eeuw: veel kleding was destijds zwart, de modekleur. Opvallend is ook de jurk met het verhoginkje aan de achterkant: de queue de Paris, en de jurk met de hoepelrok: de crinoline, uit 1860.

Ook zijn er twee trouwjurken uit de jaren dertig en veertig, toen textiel schaars was.

Tot september

Een deel van de kleding was 27 mei al te zien tijdens de historische mode-optocht in het centrum van Appingedam, maar de meest kwetsbare stukken konden toen niet getoond worden, evenals de badmode van vroeger. Die zijn nu wel te zien, inclusief de wollen zwempakken.

De expositie duurt tot en met 10 september 2017.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven