Partij voor de Dieren is hetze tegen vos beu

GRONINGEN De Partij voor de Dieren wil via een brief aan de Gedeputeerde Staten van Groningen de hetze beëindigen die boeren en jagers tegen de vos zouden voeren.

De Jagersbond pleit voor meer afschot van het roofdier, omdat de vos weidevogels zou doen laten verdwijnen en de schuld krijgt van een aantal dode schapen. „Geheel ten onrechte”, zegt Kirsten de Wrede, fractievoorzitter van de Partij van de Dieren van de provincie Groningen. „Elke kenner weet dat vossen niet in staat zijn om schapen te doden.”

De problemen rondom de afnemende populatie van weidevogels zijn evenmin de schuld van de vos, zegt De Wrede. „Het verdwijnen van deze vogels en ander dieren op het platteland komt door het dramatische landbouwbeleid.”

In de kritische brief wil de partij vooral wijzen op de belangrijke rol die de vossen binnen het ecosysteem hebben. De dieren zouden de bacterie tegengaan die de ziekte van Lyme verspreidt. Ook perken vossen de muizen- en ganzenpopulatie in.

De Wrede vindt het daarom onbegrijpelijk dat boeren niet inzien dat de vossen hen hiermee juist een dienst bewijzen.

Jagers balen van de vos omdat het dier hazen en konijnen eet, soorten die de jagers juist zelf graag in het vizier hebben.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven