Politie jaagt op smartphonegebruikers op A7: 'tingeltje is moeilijk te weerstaan'

We laten ons op de A7 nog steeds te veel afleiden door onze telefoons. Dat zegt de politie, die de snelweg extra in de gaten houdt omdat er veel ongelukken gebeuren.

De extra controles die de politie sinds april op de snelweg uitvoert, leveren nog niet het gewenste effect op, aldus verkeersdeskundige Fred Timmerman van de politie Noord-Nederland. „In september hebben we in vijf dagen 355 bekeuringen uitgeschreven”, zegt Timmerman. „Allemaal op de A7.”

Je zou wellicht verwachten dat de politie blij is met veel bekeuringen, maar dat is in dit geval zeker niet het geval. „Het zou mooi zijn als mensen veiliger gaan rijden”, zegt Timmerman.

De meeste boetes zijn voor automobilisten die met hun telefoon bezig zijn. „Eén automobilist keek steeds naar beneden”, vertelt Timmerman. „Er bleek een tablet op zijn schoot te staan. Hij was tijdens het autorijden een verslag voor zijn werk aan het schrijven.”

Moeilijk te weerstaan

Tuurlijk, dit is een extreem voorbeeld, maar we laten ons veel te veel afleiden door onze telefoons, aldus Timmerman.

„Mensen weten wel dat ze hun mobiel niet moeten gebruiken. Maar als ze een bericht krijgen, gaat het toch vaak mis. Zo’n tingeltje is moeilijk te weerstaan.”

Boetes

De extra controles op de A7 leverden sinds april tot nu 1966 boetes op, waaronder 791 voor mensen die zich lieten afleiden. Dat zijn er te veel, vindt Timmerman.

De extra controles duren tot eind oktober, daarna analyseert de politie de data.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.