Raadslid Delfzijl stapt uit VVD en gaat solo verder

VVD-raadlid Harrie Houwerzijl geeft zijn partijlidmaatschap op om zelfstandig verder te kunnen in de gemeenteraad van Delfzijl.

Houwerzijl maakte vorige week in Dagblad van het Noorden bekend dat hij breekt met zijn fractie. De oud-wethouder voelt zich naar eigen zeggen onvoldoende gesteund, met name door fractievoorzitter Arie Heuvelman.

,,Eén tot twee zetels’'

De VVD wil dat Houwerzijl zijn zetel inlevert maar die wil door als eenmansfractie. Ook mengt hij zich als Lijst Houwerzijl in de strijd bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. ,,Ik reken op een tot twee zetels.’’

Standaardregel binnen de VVD is dat leden niet actief mogen zijn in andere politieke organisaties. Houwerzijl stapt daarom - ,,met pijn het hart’’ - uit de VVD. ,,Ik wil niet geroyeerd worden’’, verklaart hij.

Uitgescholden voor NSB’er

Voor zijn debuut als zelfstandig raadslid klaarde Houwerzijl dinsdag eerst nog de lucht met raadslid Edward Stulp. Die diende een formele klacht in bij burgemeester Gerard Beukema nadat de VVD’er hem in juli in de raad uitschold voor NSB’er.

Houwerzijl maakte daarvoor dinsdag zijn excuses en zal dat in de eerstvolgende raad, op 28 september nog eens publiekelijk herhalen. Ook heeft hij beloofd zijn interupties alleen nog via de raadsmicrofoon te plaatsen en niet meer buiten het politieke debat.

Nieuwe plek in raad

,,Het was een pittig gesprek, maar het lucht wel op’’, zegt het raadslid. In de september-raad schuift Houwerzijl aan op een nieuwe plek. Hij verhuist van de liberale fractiebankjes naar 'de overkant’. Op zijn plek, tussen VVD en Lijst Stulp, komt D66-raadslid Els Zijlstra te zitten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.