Rechtbank verleent korting op celstraffen in hennepzaak

De rechtbank in Groningen heeft (iets) lagere straffen opgelegd in een omvangrijke hennepzaak omdat het Openbaar Ministerie de zaak te lang op z’n beloop heeft gelaten. Een 26-jarige man die als leider van een criminele organisatie wordt beschouwd moet nu 33 maanden zitten. Er was drie jaar tegen hem geëist. Ook drie andere verdachten kregen kortingen vanwege het lange tijdsverloop.

De verdachten werden op 9 juni 2015 aangehouden tijdens een politie-actie waarbij op zestien adressen invallen werden gedaan. Op het bedrijventerrein Het Aanleg in Winsum werd een kwekerij met ruim 1000 planten ontmanteld. Ook werden op verschillende adressen wapens en grote geldbedragen gevonden, onder meer op adressen op woonwagencentrum De Kring. De aangetroffen goederen, waaronder auto’s, een scooter en dure Rolex-horloges, zijn in beslag genomen en worden verbeurd. Dat geldt ook voor een bedrag van 114.000 euro.

Tip

De zaak kwam aan het licht na een tip van een inwoner van Winsum. De politie hing vervolgens camera’s op bij een loods op het Winsumer bedrijventerrein wat ertoe leidde dat de verdachten letterlijk in beeld kwamen. Tijdens de rechtszaak beriepen zij zich op het zwijgrecht.

Een vrouwelijke verdachte kreeg een taakstraf van 120 uur wegens witwassen. Zij heeft geprofiteerd van het geld dat met criminaliteit is verworven, zo oordeelt de rechtbank.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.