Rechter Assen: NAM is aansprakelijk voor immateriële schade van de bevingsslachtoffers

De NAM is aansprakelijk voor immateriële schade van de mensen in Groningen als gevolg van de aardbevingen. Dat stelde de rechtbank in Assen woensdagochtend. De overheid is volgens de rechter niet aansprakelijk.

De NAM is zowel voor fysieke als materiële schade aansprakelijk, bepaalde de rechter. Directeur aardbevingen van de NAM Thijs Jurgens wilde niet inhoudelijk reageren. ,,We gaan de uitspraak eerst goed bestuderen'', aldus de aangeslagen Jurgens.

Via de website van de NAM reageerde Jurgens uitgebreider. Hij zegt: “Wij hebben altijd gesteld dat wij aansprakelijk zijn voor aardbevingsgerelateerde schade (ook immateriële), vandaar dat we eerst heel goed naar alle details en implicaties van deze uitspraak willen kijken. Waar het ons om ging was duidelijkheid voor alle betrokken partijen. Allereerst voor deze bewoners, maar ook voor ons. Wij kunnen de mails van deze bewoners niet beoordelen – we zijn geen medici en willen niet op die stoel gaan zitten.''

Woongenot ernstig aangetast

Advocaat Pieter Huitema spande vorig jaar een rechtszaak aan tegen de NAM en de ‘Staat der Nederlanden’.

De aardbevingen hebben volgens hem het woongenot van zijn cliënten ernstig aangetast. Bovendien hebben zij last van stress, slapeloosheid, angst voor nieuwe bevingen en voortdurende zorgen over zaken zoals de waardevermindering van hun huis.

,,Weliswaar worden er verschillende maatregelen getroffen van overheidswege, maar daarmee wordt op geen enkele wijze de oorzaak weggenomen, namelijk de aardbevingen zelf. Zowel de NAM als de Staat kan geen garantie geven dat de aardbevingen zullen stoppen’’, zei Huitema op 22 november vorig jaar in zijn pleidooi voor de rechter.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven