Regio zet juristen op schadeprotocol

De regio schakelt topjuristen in om het voorstel voor een nieuw schadeprotocol in het gaswinningsgebied grondig door te lichten.

Provincie, gemeenten, Groninger Bodem Beweging (GBB) en het Groninger Gasberaad zijn er nog niet van overtuigd dat de belangen van de gedupeerden het best gediend zijn in het concept voor de nieuwe schade-afhandeling.

Daarbij gaat het om ingewikkelde formuleringen en de kleine lettertjes in enkele belangrijke pijlers als de verantwoordelijkheid van de Staat voor de gasellende, een rechtvaardige schadebepaling, de menselijke maat en de onafhankelijkheid bij de beoordeling.

Groningen laat het stuk toetsen door prof. mr. Fred Hammerstein en een team van juristen. Hammerstein was rechter, vicepresident en president van het Gerechtshof in Arnhem, raadsheer in de Hoge Raad en hoogleraar in Nijmegen. Daarna was hij regeringscommissaris voor de digitalisering van het burgerlijk procesrecht.

Heet hangijzer

Overheden en maatschappelijke organisaties in de regio verschillen met het Rijk behoorlijk van mening over de wijze waarop de schadecommissie moet worden samengesteld. Het is een heet hangijzer. De regio wil daar grote invloed op hebben en voor een benoeming eventueel een stokje kunnen steken.

Het ministerie van Economische Zaken denkt daar anders over. In de gesprekken met topambtenaren is duidelijk geworden dat de minister het laatste woord wil hebben. In het voorlopige voorstel voor de nieuwe schadeafhandeling wordt de commissie die daarover moet gaan Instituut Mijnbouwschade genoemd. Met name het Groninger Gasberaad had hierom verzocht, omdat die naam meer de lading dekt. Inwoners zouden immers de dupe kunnen zijn van meerdere activiteiten in de ondergrond, zoals gas- en zoutwinning. De Nationaal Coördinator Groningen en het ministerie stemmen in met de naamswijziging.

Met Hammerstein wordt gesproken over de mogelijkheid om benoemingen van de minister te wraken. De keuze van de minister voor commissieleden in het Instituut Mijnbouwschade zou dan nog eens door provincie, gemeenten, GBB en Gasberaad ernstig moeten worden bekeken.

De afgelopen weken gingen teksten voor het nieuwe schadeprotocol van hand tot hand. Overheden en maatschappelijke organisaties konden hun mening geven. Van de maatschappelijke organisaties verzuchtte een lid dat hij schrok van de bewerkingen door Haagse ambtenaren. ,,Alsof je in je blote kont staat.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.