Rubbergranulaat is hersenkraker

Experts spreken elkaar tegen en niemand die weet of de alternatieven voor de omstreden rubberkorrels op kunstgras echt veilig zijn.

Dus moet de gemeente Groningen nu wel of niet rubbergranulaat, dat het kunstgras beter bespeelbaar maakt, dit jaar blijven gebruiken? Wethouder Paul de Rook (D66) wijst op onderzoek van de RIVM waaruit blijkt dat de korrels geen gezondheidsrisico vormen. Hij wil de korrels ook dit jaar nog gebruiken bij het onderhoud en aanleg van kunstgrasvelden. Maar als clubs willen wachten totdat er meer duidelijkheid is over de gevaren van rubbergranulaat en eventuele alternatieven, is dat toegestaan. Dan blijft het geld voor onderhoud op de plank tot 2018.

Fractievoorzitter René Bolle (CDA) vraagt zich af of het niet andersom moet: de gemeente gebruikt geen rubbergranulaat tenzij clubs anders beslissen. Hij kreeg steun van bijna alle oppositiepartijen en collegepartij D66. De Rook voelt daar weinig voor. ,,Dan leg je de verantwoordelijkheid bij de clubs neer.’’

Onrust

Bolle opperde eveneens kinderen alleen op kunstgras te laten spelen waarop middelen zijn gestrooid die aan de zogeheten consumentennorm voldoen en dus veilig zijn.

Bij sportclubs is veel onrust ontstaan over de rubberkorrels die van gemalen autobanden zijn gemaakt. Aanleiding zijn tv-uitzendingen van Zembla, waarin deskundigen wijzen op de gezondheidsrisico’s van de korrels. Het onderzoek van RIVM dat eind vorig jaar verscheen, heeft de onrust niet weggenomen. Voetbalclubs krijgen nu te maken met ouders die hun kinderen niet op kunstgras willen laten spelen.

Risico's

Voorzitter Joost Leertouwer van HFC’15 uit Hoogkerk legde de raadsleden uit dat de onrust onder leden erg groot is en dat er ouders zijn die verbieden hun kinderen op kunstgras te laten spelen. ,,Dat proberen we dus zo goed mogelijk te plannen, maar dat is niet altijd mogelijk omdat we een capaciteitsprobleem hebben.’’

Daan Brandenbarg (SP) wees op de uiteenlopende meningen van experts. ,,Voor niet-experts is het dan moeilijk om risico’s goed in te schatten.’’ De gemeenteraad beslist eind maart.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven