Ruime meerderheid voor fusiegemeente DAL

De meeste raadsfracties van Delfzijl, Appingedam en Loppersum zijn voor de vorming van de fusiegemeente DAL.

Dat bleek gisteravond tijdens een overleg dat werd georganiseerd in het gemeentehuis van Loppersum. Dat gebeurde op initiatief van de lokale fractie Loppersum Vooruit. Die vindt dat de colleges van B en W van de drie gemeenten tot op heden onvoldoende vaart maken in het herindelingsdossier.

Overleg

Vijftien fractievoorzitters woonden het overleg bij. Dertien van hen spraken zich uit voor de totstandkoming van de DAL-fusiegemeente. Twee fractievoorzitters uit Loppersum zien DAL niet zitten. Zij geven de voorkeur aan behoud van de eigen zelfstandigheid.

Vooraf was de vrees dat de politici uit Appingedam verstek zouden laten gaan. De politiek in Appingedam zette de afgelopen jaren zwaar in op de vorming van de supergemeente G7 van 100.000 inwoners. Nu Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond elkaar hebben gevonden, is de G7 van de baan. Appingedam heeft moeite om onder deze omstandigheden een nieuwe positie te bepalen.

Van de vijf fracties die in de gemeenteraad van Appingedam zitten, woonden drie het overleg van gisteravond bij. Dat waren SP, PvdA en D66. Zij spraken zich alle drie uit voor de fusievariant DAL. Gemeentebelangen en ChristenUnie meldden zich af.

April

In april komen de fractievoorzitters uit de drie gemeenten opnieuw bijeen. Aan de hand van stellingen hopen de aanvoerders van de fracties dan te formuleren hoe de nieuwe gemeente die in januari 2020 wordt gevormd, eruit moet komen te zien. Voor het overleg van gisteravond was een onafhankelijk voorzitter aangetrokken in de persoon van Eric Raad uit Garrelsweer. Na afloop sprak initiatiefnemer Geert-Jan Reinders van Loppersum Vooruit van ‘een goed en constructief oriënterend overleg’. Hij kreeg complimenten voor zijn initiatief.

Naar verluidt maakten ook de meeste partijen die gisteravond met kennisgeving verhinderd waren, kenbaar zich te kunnen vinden in de fusiegemeente DAL.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven