Sanering Roodeschool geen precedent voor ‘rotte kiezen’ in andere dorpen

De uitkoop en sloop van Machinefabriek Roodeschool is geen voorbode van meer saneringen van vergelijkbare zware bedrijvigheid uit dorpskernen in de gemeente Eemsmond.

Dat antwoordde wethouder Harrie Sienot donderdagavond op kritische vragen van vooral Gemeentebelangen en D66. Zij vrezen dat gemeente een precendent voor andere dorpen schept met de beoogde sanering van de fabriekslocatie.

Eerdere overeenkomst

Eemsmond kwam onlangs tot een akkoord met de eigenaar van het terrein. Die deal sluit volgens wethouder Sienot aan op een eerdere overeenkomst met het aangrenzende landbouwmechanisatiebedrijf Oosterhof. Ook dat verhuist uit de bebouwde kom.

Met het verdwijnen van de machinefabriek is volgens de wethouder de weg vrij voor de plannen om op de Oosterhof-locatie vijf woningen te realiseren. Als het bedrijf blijft, had er vanwege geluids- en hindernormen hooguit één woning gebouwd kunnen worden. Op het fabrieksterrein kunnen na sanering nog eens drie goedkope bouwkavels worden ingericht.

Eenmalige kans

Dat is volgens Sienot een eenmalige kans die Eemsmond niet kon laten lopen. De gemeente staat echter niet klaar om ook andere bedrijven in de dorpskernen uit te kopen. ,,Dat zou financieel niet haalbaar zijn.’’

Volgens Gemeentebelangen-woordvoerder Eltjo Dijkhuis zouden Usquert, Eppenhuizen en Zandeweer met evenveel recht kunnen aankloppen voor gemeentelijke steun voor het opruimen van rotte kiezen in de dorpskom.

Allleen als het past in dorpsvisies

Dat is volgens Sienot niet aan de orde, ,,maar als zich zo’n situatie voordoet en het past in onze dorpsvisies dan zou dat mooi zijn.’’ Met de toezegging dat hij laat inventariseren welke andere rotte kiezen nog gesaneerd zouden moeten worden, kreeg de wethouder uiteindelijk ook Gemeentebelangen mee.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.