Spoorklus Groningen duurt tot 2022

De ombouw van het Hoofdstation en de spoorzone in Groningen is vrijwel zeker niet voor 2022 klaar.

Uit de actuele planning blijkt dat het niet lukt al in 2020 meer treinverbindingen te realiseren, zoals de bedoeling was. Ook 2021 zit er mogelijk niet in. ,,We gaan nu uit van oplevering van het hele project in 2022’’, zegt woordvoerder Paul van den Bosch. Volgens projectmanager Mark van Maanen is de planning aangepast omdat er met het verstrijken van de tijd meer zicht is op alle benodigde werkzaamheden. Er zijn bovendien grote klussen aan het oorspronkelijke plan toegevoegd, zoals het verplaatsen van het busstation naar de zuidzijde. Daar komt ook een nieuwe entree.

Aanbesteding

Volgens Van Maanen starten de voorbereidingen dit jaar wel volgens plan. De spoorinfrastructuur en de bouw van het nieuwe Hoofdstation worden (apart) aanbesteed. De bewoners van de Big Building, het voormalige postkantoor achter het station waar jonge bedrijven zijn gehuisvest, krijgen ook geen respijt. Ze moeten het pand volgend jaar juli leeg opleveren.

De sloop van het gebouw is een van de vele onderdelen van het spoorplan dat een paar honderd miljoen euro kost. Het is de bedoeling dat regionale treinen vanaf het Hoofdstation doorrijden naar andere stations, bijvoorbeeld van Hoogezand naar het Noorderstation (dichter bij de Zernike Campus) en van Leeuwarden of Winsum naar Europapark.

Emplacement Hoofdstation naar De Vork

Prorail breidt daarvoor de sporen tussen Hoofstation en Europapark uit en verlegt alle sporen en perrons op het Hoofdstation. Dat krijgt drie tunnels voor voetgangers, fietsers en bussen. Voordat de werkzaamheden in 2019 beginnen (de aannemers krijgen een jaar voorbereidingstijd) verhuist het emplacement van het Hoofdstation naar een plek bij de Duinkerkenstraat op grondgebied van de gemeente Haren.

Archeologische vondsten (resten van bewoning tussen de steentijd en de middeleeuwen) op de plek van het opstelterrein ‘de Vork’ en mogelijke protesten van buurtbewoners leiden mogelijk tot extra vertraging. De provincie verandert het inpassingsplan voor het opstelterrein in een ‘archeologisch park’ (afbeelding). In het Harens Lyceum is op 11 mei (16-20 uur) een informatiebijeenkomst over die plannen en de huidige werkzaamheden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven