Staatsbosbeheer: ‘minder natuurvervuiling, maar wel meer mestlozingen’

In de drie noordelijke provincies wordt minder (tuin)afval in de natuur gedumpt, maar meer mest geloosd dan in voorgaande jaren. Dat laat Staatsbosbeheer weten na de groene handhavingsdag van afgelopen weekend.

„We zijn gericht op zoek naar vuil zoals grof tuin- of snoeiafval”, zegt boswachter Kees van Son. „Daar hebben we dit jaar iets minder van gevonden dan in voorgaande jaren.” Tijdens de groene handhavingsdag gingen 75 mensen op pad om de natuurgebieden in Groningen, Drenthe en Friesland te controleren. Onder hen onder meer boswachters en bijzondere opsporingsambternaren.

Volgens Son valt het dit jaar ook op hoeveel meer boeren hun mest op illegale wijze verspreiden. De boswachter weet dat er tijdens de handhavingsdag meermaals boeren zijn betrapt op het verkeerd uitrijden van hun mest. „Ze storten de mest op hun land met een mestverpreider, in plaats van met een mestinjector”, zegt Van Son. Nederlandse boeren zijn verplicht hun mest via injectie over hun grond te verspreiden. „We vonden zelfs een boer die zijn mest in het water loosde.”

In totaal zijn op de handhavingsdag 25 processen verbaal uitgeschreven. „En dat cijfer kan de komende dagen hoger worden”, zegt Van Son. „Er wordt nog onderzoek gedaan naar de herkomst van sommige stapels afval. Daar kunnen meer processen verbaal uit voortkomen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven